Lifestyle / Lifestyle

Planine – U potrazi sa snegom

Pravo je vreme da napravite predah i uputite se na neku od planina i uživate u zimskoj čaroliji. Destinacija je mnogo u našoj zemlji, a vi odaberite onu koja zadovoljava vaše potrebe, bilo da preferirate aktivan odmor ili pak želite samo da se distancirate od užurbane svakodnevice i prepustite netaknutoj prirodi i čistom planinskom vazduhu. Ukoliko niste skijaš i imate malu decu, najbolje je da odaberete mesta sa nadmorskom visinom do 1000 metara, jer nećete doživeti iznenađenja ćudljivog vremena, poput magle, što je na planinama iznad 1500 metara skoro pa izvesno. Ukoliko se u vaš budžet ne uklapa višednevni boravak, isplanirajte vikend na Fruškoj gori ili Divčibarama, do kojih se brzo stiže, a tokom ta dva dana sigurno ćete na najlepši način iskusiti zimsku idilu. 

Kada je reč o smeštaju, predlažemo vam da umesto hotela odaberete neku planinsku kuću, brvnaru i na sasvim novi način doživite zimovanje. Nema sumnje, bićete oduševljeni.

STARA PLANINA

Pod snegom je skoro pet meseci godišnje, i to na visini od 1100 do 1900 metara, što predstavlja ogroman potencijal za alpsko skijanje, pa ne treba da se začudimo kada za koju godinu postane ski-centar broj jedan. Ali i sada ima dobre mogućnosti da uživate u zimskim sportovima ili pak u pešačenju, okruženi bajkovitim snežnim prizorima netaknute prirode. Razvoj skijaškog turizma u punom je zamahu. Više od 13 kilomaetara odlično uređenih staza, različite težine, pripremljene su za skijaše svih kategorija. A za one koji vole ekstremnije sportove, tu je staza za slobodnu vožnju. Sistem za veštačko osneživanje besprekorno funkcioniše, tako da posetioci mogu da uživaju i kad to vremenski uslovi ne dopuštaju.

Čiste planinske reke iz kojih voda može da se pije, vodopadi, jezera, kanjoni Staru planinu čine biserom prirode, čiji je najviši vrh u našoj zemlji Midžor (2169 metara). Jedan je od najprivlačnijih i najlepših krajolika Stare planine je rezervat Babin zub koji fascinira nestvarnim strminama, oštrim usponima i čudesnim vodopadima, a kada se priroda probudi, u prvi plan dolaze valovita polja šumskog bilja. U selima podno Stare planine dočekaće vas ljubazni domaćini, uvek spremni da turiste dočekaju tradicionalnom trpezom, na kojoj će se obavezno naći belmuž, specijalitet ovog kraja, napravljen od kukuruznog brašna i sira.

Brojne su mogućnosti za smeštaj, a mi smo izdvojili kuću Stanković, smeštenu u selu Crni Vrh. Udaljena je 12 km od vrha Stare planine, Babinog Zuba. Lepo i sadržajno opremljena, pružiće vam takav komoditet da se osećate kao da ste u svom domu.

GOLIJA

Golija je planina sa najviše snežnih dana u Srbiji, i poslednjih godina sve je više ljubitelja skijanja koji posećuju ovu planinsku lepoticu. U velikoj meri  je „divlja“, u čemu se krije njena lepota. Velika šumska prostranstva, neka sa karakteristikama prašume, stabla visoka i do 40 metara, tresetišta i brojne endemske i reliktne biljne vrste samo su deo onoga što Golija skriva. Svako ko je poseti zadivljen je njenim skoro neprohodnim šumama, bujnim pašnjacima, čistim izvorima i stanovnicima koji su neposredni i predusretljivi.

Na Goliji postoji sedam ski-staza i nekoliko uspinjača, što je čini prijemčivom za skijaše. Kada je reč o smeštaju, osim hotela i planinarskog doma, za sve one koji vole domaćinsku atmosferu, tu su vikend-kuće i seoska domaćinstva.

Mi smo izdvojili vilu Branka, koja se nalazi u Ivanjici, na 35 km od Novog Pazara, 44 km od Kopaonika i 48 km od Kraljeva, te možete otići na izlet ili posetiti neki od manastira koji se nalaze u blizini (Studenica, Grada, Đurđevi Stupovi). Idealna je za porodični boravak.

ZLATAR

Odlazak na Zlatar je uvek dobra ideja ukoliko vam je potreban odmor u pravom smislu te reči, jer planina nije previše komercijalizovana, a opet pruža dovoljno sadržaja (biciklističke staze, sportski tereni, pešačke staze). Lepotu Zlatara, smeštenog na jugozapadu Srbije, upotpunjuju jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radonjsko koja su okružena omorikama i brezama. Sa svojim prirodnim potencijalima ovaj kraj je idealan za ljude željne čistog vazduha, mira, odmora i rekreacije.

Skijalište Zlatar nalazi se na teritoriji opštine Nova Varoš, uz magistralu u samom centru grada. Ski-staza Briježđa dugačka je 1200 metara, sa plavim i crvenim stazama, te je pogodna i za takmičare i za rekreativce a visinska razlika između podnožja i vrha je 300 metara. Žičara je duga 850 metara i vožnja od podnožja do vrha traje oko pet minuta.

Za vaš boravak, odabrali smo Zlatarske brvnare, Zlatar Chalets, smeštene u Novoj Varoši, a svaka raspolaže sa dve spavaće soe, dnevnim boravkom, kupatilom i svim neophodnim sadržajima da se osećate kao kod kuće.

TARA

Tokom zime Tara je mali raj za sankanje i skijanje za sve one koji žele da ovladaju tim sportom. Mogućnosti za alpsko skijanje su limitriane zbog visinske razlike od svega 400 metara i dužine staza koje nisu ni dva kilometra. Ali zato, pogodna je za turiste koji vole da pešače, šetaju ili pak preferiraju jahanje ili rekreaciju na trim stazama. Nadmorska visina od 1200 metara posebno prija mališanima i starijima, te je idealna za porodični odmor. Osim blagotvorne klime, bogatog i raznovrsnog biljnog i životnjskog sveta koji odlikuju Taru, tu su reka Drina i veštačka jezera Zaovine i Perućac. Odličan geografski položaj pruža mogućnost posete Užicu, Mokroj Gori ili Višegradu, a svakako ne treba propustiti posetu Nacionalnog parku Tara i kanjona Drine. Zasigurno, ostaviće vas bez daha. Ukoliko vas ne drži mesto, možete otići na izlet na Mokru Goru, koja je 22 km udaljena ili skoknuti na Zlatibor, koji je takođe u blizini, na 37 km udaljenosti.

Predlažemo vam odmor u apartmanima Sredojević, u Kaluđerskim Barama, na 19 km od Mitrovca. Brojni zadovoljni posetioci, glavna su preporuka da baš ovde odsednete.

FRUŠKA GORA

Ukoliko hoćete da osetite duh Toskane, posetite turistički kompleks i odmaralište Ranč Platan, prirodni rezervat u Vrdniku na obroncima Fruške gore. Brvnare liče na sojenice u krošnjama drveća i idealne su za romantični vikend u netaknutoj prirodi. Priča o ovom krajoliku veoma je zanimljiva. Prethodni vlasnik, slikar i travar iz Italije, kupio je zemljište sa bujnim rastinjem jer ga je neodoljivo podsećalo na njegovu rodnu Toskanu. Posle toga, nepristupačno, zapušteno fruškogorsko brdašce, obraslo rastinjem i šipražjem, skriveno od pogleda i posetilaca, postaje magično mesto zvano Ranč Platan koji se proteže na jedan i po hektar Nacionalnog parka Fruška gora. Iako je plac nešto veći od dva fudbalske terena, pruža bajkovit ugođaj.

Na najvišoj tački sagrađen je letnjikovac sa svim sadržajima koji upotpunjuju uživanje na ovom mestu. Na drugoj strani, nalazi se mala crkva, a ispod mali rezervat za ptice, veverice, ježeve… Dole, u bagremovom šumarku smeštene su vaše brvnare, njih šest. Još niže, nalazi se teren za boćanje, a ispod je teren za basket, stoni fudbal i pikado. Na najnižoj tački je parking. Priroda je bila više nego velikodušna kada je reč o vegetaciji, i može se reći da je reč o banji za telo i dušu. U agendu vaših slobodnih dana svakako treba uvrstiti ovo magično mesto.

DIVČIBARE

U centralnom delu planine Maljen, u blizini Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 metara nalaze se Divčibare, mnogima omiljeno mesto za predah od užurbanog gradskog života. Dobar geografski položaj povoljno je uticao na razvoj zdravstveno-rekreativnog, sportskog i izletničkog turizma. Divčibare su okružene visovima koji ih štite od vetrova i ublažavaju klimu koja je u zimskom periodu prilično oštra. Iako je planina manje dana u godini prekrivena snegom, niža nadmorska visina donosi i mnogo prednosti. Putevi su retko zavejani te ne morate koristiti lance i lakše ćete se odvesti do nekog mesta u blizini koje želite da posetite. Ali to ne znači da su uslovi za skijanje loši, naprotiv.

Kada je reč o smeštaju,i ono čime se Divčibare može pohvaliti je veliki broj privatnih apartmana koji su malo izolovaniji i izdvojeni od ostalih. Ako želite da iznajmite klasičnu planinsku brvnaru iz bajke ili usamljenu vikendicu u prirodi Divčibare je odlično mesto.

Naša preporuka je Brvnara Majstorović koja je smeštena u oblasti pogodnoj za bavljenje aktivnostima poput pešačenja i skijanja.

 

Pročitajte još