Harper's Bazaar Srbija

3 stvari koje treba da razmotrite pre nego što se vratite bivšem partneru

Treba li i zašto pružiti šansu staroj ljubavi?

Kada su se ovog leta Jennifer Lopez i Ben Aflleck pomirili, 17 godina nakon raskida, svi svetski mediji preneli su tu vest sa oduševljenjem. Ako ste zbog njih poverovali u to da je moguće povratiti staru ljubav i rasplamsati plamen sa partnerom sa kojim ste davno raskinuli, znajte da su neka istraživanja pokazala da se više od pedeset odsto parova pomiri u nekom trenutku. Kako je sasvim normalno da ako ste singl razmišljate o prošlim vezama, preispitujete se i pitate šta bi bilo kad bi bilo, pre nego što se odlučite na korak dalje i obnovite kontakt sa nekadašnjim dečkom ili devojkom, dobro razmislite. Prvo pitanje koje treba da postavite sebi jeste – zašto? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gloria 💫 (@gloriajlover)

Njujorški savetnik za parove, koji se na TikToku predstavlja kao @findingmrheight, otkrio je u jednom od poslednjih videa da, uprkos tome što je plamen koji se rasplamsao nakon pomirenja veći i razuzdaniji nego ikad, nikako ne smemo da se vraćamo u staru vezu dok ne razmotrimo sledeće tri stvari.

I DOBRO RAZMISLITE

Prvenstveno se prisetite zašto ste prekinuli vezu i zašto sada želite da je obnovite. Uvidite da li je razlog taj što ga još uvek volite ili je to sad neka nova osoba koja vam se sviđa? Možda ste samo usamljeni, niste u međuvremenu našli nekog boljeg partnera, seks sa njim pamtite kao najbolji u svom životu… Takođe, bitno je da utvrdite šta se, dok niste bili zajedno, stvarno promenilo. Ako je razlog prekida bio taj što ste vi želeli decu i brak, a vaš partner nije, ili ste vi hteli da živite u gradu, dok se njemu više sviđalo na selu, vidite da li je sad situacija drugačija. Ako razmišljate o ponovnom pomirenju, sedite sa nekadašnjim partnerom i razgovarajte o razlozima raskida i rešite problem, jer ako to ne uradite odmah na početku, on će se kasnije iznova ponavljati.  

II PRIČAJTE OTVORENO 

Da li možete da razgovarate sa partnerom o tome zašto ste raskinuli i šta je sad drugačije? Da li je zaista drugačije? Ključno je da imate iskren razgovor i da pričate i o tome šta ste sve u međuvremenu radili dok niste bili zajedno, do kakvih ste spoznaja došli, šta ste shvatili i promenili u svom ponašanju. Morate biti spremni da slušate bez besa i ljutnje i da date onom drugom prostora da se iskaže. Mnogi parovi imaju problem u komunikaciji i nemoguće im je da razgovaraju bez uplitanja emocija. Važno je da razrešite zašto ste raskinuli prvi put – da li je to bilo zbog preljube, neke nerešive situacije, nemilog događaja, ljubomore ili ste jednostavno imali pogrešan tajming. Koji god da je razlog, važno je da uvidite ŠTA JE SADA DRUGAČIJE. Ako na kraju odlučite da budete zajedno, važno je da budete spremni da postanete bolji partner ovog puta. Takođe, sada definitivno nije trenutak da krivite bivšeg/bivšu za ono što je bilo loše nekada davno, a pogotovo ne da izvlačite neke stvari iz prošlosti i ljutite se zbog toga. 

III BUDITE SPREMNI DA KRENETE NAPRED 

Morate biti sto posto spremni da krenete napred, bez ikakvih dilema, sumnji, problema sa poverenjem (poverenje je ključno za dobru vezu), kaže @findingmrheight u TikTok videu. Trebalo bi da budete iskreni prema sebi i partneru i zaboraviti na prošlost, što možete uraditi samo ako ste razrešili sve stvari koje su vas kočile ranije. Važno je da se oboje saglasite u vezi sa svime i zaboravite ono što je bilo nekad, jer samo tako možete da krenete napred i date šansu staroj “novoj” ljubavi

Pripredila: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Pexels, Instagram 

 

 

 

 

Najnovije