4 koraka do veze bez drame

Poklonite sebi zdravu vezu u kojoj se osećate sigurno i voljeno.

Društvene mreže, reality programe, medije, pa čak i tuđe veze u okruženju posmatramo kao oblik zabave, a kada kažemo “zabava” mislimo na posvećeno praćenje šta se tu dešava, ko je šta kome rekao, kako se ko sada ponaša… Jasno vam je – tražimo dramu, a oni koji znaju šta je nama potrebno, istu tu dramu će nam dati.

Drama angažuje naš um, iako ne uvek konstruktivno, baš kao što nezdrava, brza hrana predstavlja zadovoljstvo za naša nepca. Kada se pojavi ispred nas, ne možemo a da ne progutamo taj zalogaj jer znamo da će nam doneti nešto uzbudljivo, makar i samo na tren. 

Najsvežiji primer – Johnny Depp vs. Amber Heard slučaj. Sada, kada je presuda doneta, korisnici društvenih mreža već se šale na račun toga što sada neće imati šta da gledaju, te će im život biti prazan i neispunjen. Da, znamo da je sve to šala, ali u dubini te šale nalazi se naš stav prema drami. Volimo je, a kada je nema – izmislićemo je. 

Nažalost, ovakav obrazac ponašanja često se preslikava i na naše emotivne veze koje bi, zapravo, trebalo da budu naša “mirna luka”, a ne izvor dodatne frustracije. Zaista, zar nam nije dosta stresa u, otprilike, svim ostalim segmentima života?!

I iako je tačno da neki ljudi kao da privlače dramu, svako treba da bude svestan koliko ona može da bude destruktivna. Zato, kakav god da je vaš odnos prema njoj, otkrivamo vam četiri koraka koji će vam pomoći da sprečite da sudbina vaše veze bude – dramatična. 

  • Kontrolišite svoje toksične misli o partneru – što više razmišljate o njegovim manama, to ćete ih više pronalaziti i primećivati u najrazličitijim situacijama, a onda ćete se pitati šta vi uopšte radite sa takvom osobom?! No, važno je razlikovati mane od “zastavica upozorenja” koje vam pokazuju da vaša veza verovatno nema budućnost. Da biste ovo prevazišli, potrebno je da otvoreno razgovarate sa partnerom kako biste pronašli zajedničko rešenje, a samim tim negovali pozitivno mišljenje jedno o drugom (ali i sebi samima).
  • Uradite nešto lepo za svog partnera, tek tako – iznenadite ga opuštajućom masažom, omiljenim jelom ili dozvolite njemu da odabere film koji ćete gledati. Znate već, sve one sitnice koje nisu “ništa posebno” ali za koje znate da bi ga izuzetno obradovale.
  • Obratite pažnju na konzumaciju alkohola ili drugih supstanci – zvuči neobično, ali često se dešava da, pod uticajem ovakve “atmosfere”, postanete opušteniji, filteri popuštaju i vi prosto gubite osećaj i dodir sa stvarnošću. Tada možete da kažete ili uradite nešto što inače ne biste, ali što svakako može da poremeti vaš odnos sa partnerom. 
  • Budite empatični kada vodite iskrene, otvorene razgovore – u svakoj vezi će se u nekom trenutku stvoriti neki problem koji treba rešiti, ali umesto da dramite, divljate, a onda se kao u filmu mirite (znate na šta mislimo) promenite dosadašnji način funkcionisanja i otvoreno razgovarajte. Važno je da ne krivite jedno drugo, već da otkrijete šta je odgovornost svakog od vas i šta svako od vas treba da učini kako bi se problem prevazišao i rešio. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije