Harper's Bazaar Srbija

Slučaj Maddy & Cassie: Da li je ikada OK biti u vezi sa bivšim partnerom svoje drugarice?

Jedini razlog zbog kog sam uopšte počela da gledam “Euphoriju” definitivno je Zendaya i ne preterujem kada kažem da je ova mlada Amerikanka jedna od najtalentovanijih glumica današnjice. Iako sam od same serije mooožda očekivala više, što je duže i pažljivije gledam, shvatam da ovde nije reč samo o tinejdž drami čiji se glavni junaci ponašaju potpuno nepojmljivo za naše područje (mada, da li je zaista tako?) već da je serija zapravo ispunjena mnogo ozbiljnijim i dubljim životnim pitanjima – odnosima, sa drugim (bliskim) ljudima, ali možda još i važnije, sa nama samima. A da li će nam ova pitanja postaviti srednjoškolci ili pak likovi u 30-im, 40-im ili 50-im, suštinski i nije toliko važno, zar ne?

Iako su odnosi svakog pojedinačnog junaka priča za sebe, oni koji zaokupljaju najviše pažnje jesu oni emotivni. O tome koliko je, recimo, odnos Maddy i Natea toksičan i poguban po oboje, već smo pisali ovde, a danas posmatramo i njegov drugi aspekt – odnos najboljih prijateljica Maddy i Cassie koji je narušen upravo zbog Natea. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by euphoria (@euphoria)

Najkraće rečeno, Maddy i Nate su raskinuli i iako Nate sa jedne strane želi da je vrati (zbog njene umešanosti u priču sa snimcima svog oca Cala), sa druge strane započinje tajnu vezu sa Cassie koju vidi kao svoju savršenu suprugu i majku njegove dece. Uvrnuto ili ne, namerno ili ne, osećanja između Maddyine najbolje drugarice i bivšeg su se razvila, ali da moralno gledano to baš i nije OK, dokazuje činjenica da se veza sasvim razumljivo drži u tajnost. Ili je tako bilo dok Rue nije progovorila… 

Uglavnom, dok Cassie veruje da njena veza sa Nateom nije toooliki problem jer Maddy tada nije bila sa njim, za Maddy je to ozbiljno narušavanje nepisanog kodeksa prijateljica u kome je bilo kakvo petljanje sa bivšima veliko no-no, što uzgred smatra i Cassiena majka. Međutim, ako vam se ikada desilo da se random zaljubite u nekog, onda vam je jasno koliko je teško upravljati emocijama i sprečiti da se one uopšte dese. Mislim, kada bi to bilo moguće, sve bi bilo daleko lakše! Pa ipak, uprkos tome, raditi bilo šta sa nekadašnjim partnerom bilo koje svoje prijateljice, a naročito najbolje, zaista jeste izuzetno klizavo i nezgodno područje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by euphoria (@euphoria)

Čak i kada sa nekim dugo niste u vezi, veza između vas ostaje. Ne morate da budete u dobrim odnosima, ne morate da se čujete ili viđate, ne morate da se volite i želite da se pomirite, ali prosto, ono nešto između vas zauvek ostaje, naročito kada govorimo o dugogodišnjim ili ozbiljnim vezama. Dakle, koliko god vama vaš bivši partner bio nebitan u sadašnjem trenutku, moguće je da se osetite izdano od strane svoje prijateljice kada ona započne vezu sa njim, naročito ukoliko pre toga sa vama nije iskreno i otvoreno porazgovarala.

Naravno, stvar je još gora kada su vaša osećanja i dalje tu, pa makar vi bili razdvojeni mesecima i godinama. U tom slučaju prijateljica zaista treba da se drži podalje, naročito ukoliko je vaš raskid bio loš, ukoliko je veza bila toksična, ne samo zato što je to loš početak za samu vezu, već i zato što je to loša stvar za uraditi vašem prijateljstvu. 

Zato, ovde je jedno jedino pitanje ključno – šta vam je važnije? Prijateljstvo ili veza koja možda čak neće ni potrajati? Pa, Cassiein odgovor je ovde prilično jasan… 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by euphoria (@euphoria)

No, hajde da ostavimo Maddy i Cassie po strani – da li je ikada OK biti u vezi sa bivšim partnerom svoje drugarice? 

Situacija nije i ne može uvek biti crna ili bela i sve zavisi od osobe do osobe. Dok će neko zauvek zabraniti i pominjanje bivšeg, a kamoli mogućnost da neko drugi sa njim nešto radi, nekome će biti sasvim u redu da ga “prepusti dalje” i to još uz reči podrške. 

Već smo se složili da je teško odlučiti koji odnos nam je važniji jer srce želi ono što želi, odnosno, oba odnosa mogu da nam budu čak i jednako važna. Ali, kako biste izvukli najbolje iz celokupne situacije, naročito ako ste na strani one koja mora da bira, postoji nekoliko saveta koje bi trebalo da uzmete u obzir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by euphoria (@euphoria)

Iskrenost je zaista najvažnija – neće biti prijatno, ali uvek uvek uvek pre nego što napravite bilo kakv korak, razgovarajte sa svojom prijateljicom. Iskrenost je osnova svake zdrave veze, kako one emotivne, tako i one drugarske. 

Pokušajte sa empatijom – stavite se u poziciju svoje prijateljice; možda ćete shvatiti da je za bilo šta ovog tipa još uvek rano, da možda nije pravi trenutak i da treba sačekati pre nego što uđete u vezu sa njenim bivšim partnerom. Razmislite kako biste se sami poneli u ovakvoj situaciji – možda vam već i ta scena donese potreban odgovor ili olakšanje. 

Razmislite o svojim očekivanjima – sagledajte širu sliku i nemojte previše očekivati od sebe, svoje drugarice ili njenog bivšeg. Ostavite svoja osećanja po strani i razmislite o tome šta je najbolje za sve vas koji ste uključeni u “sukob”.

Moć retrospektive – vaša prijateljica bi takođe trebalo da sagleda svoju vezu iz prizme mogućnosti da je među njenim partnerom i vama uvek postojalo nešto čega ona nije bila svesna. Ukoliko je ovo slučaj, razumljivo je da je povređena, zato povedite računa i o tome – da li ste oboje bili 100% verni njoj.

Na kraju, treba imati na umu da neka prijateljstva mogu da prebrode sve izazove, dok su neka mnogo osetljivija. Razmislite kakvo je vaše i da li uopšte ima svrhe pokretati bilo koji od ovih koraka. Budite u skladu sa sobom, uočite šta je za vas prava odluka, sa kojom odlukom ćete se vi najbolje osećati, a potom krenite u osvajanje svoje istinske sreće. 

Foto: Instagram / Euphoria

Tekst: Ivana Tomić

Najnovije