Harper's Bazaar Srbija

Šta je „shifting“ i da li je moguće kontrolisati snove

Razumevanje principa lucidnog sanjanja.

Možda ste čuli za „lucidne snove“ – to su oni snovi koje je osoba svesna da sanja, i koje čak može u potpunosti kontrolisati.

Bez obzira kako zvuči, mnogi tvrde da su dobri u tome – san im je postao ugodniji, a snovi su više nalik na promišljene filmske scenarije. Reći ćemo vam šta je „shifting“, kako je povezan sa meditacijom i da li je moguće kontrolisati svoje snove.

Mnogi ljudi upoređuju proces sa meditacijom, jer da biste ušli u kontrolisani san, morate se koncentrisati na jednu misao – a rezultat takvog sna uvek pozitivno utiče na stanje posle. Naravno, sve ovo znamo iz reči onih koji vežbaju shifting. Ovaj trend podržali su blogeri sa TikTok-a. Pod hashtagom #shiftingreality na društvenoj mreži možete pronaći stotine video snimaka u kojima korisnici dele životne trikove kako doći do drugog sveta u snovima.

Prema njima, da biste u snu stvorili svoju stvarnost, morate unapred da je osmislite do najsitnijih detalja. Naravno, nema dokaza da je shifting moguć. Štaviše, mnogi su kritikovali tinejdžere sa TikTok-a zbog previše sanjarenja i bekstva od realnosti. Međutim, lucidni snovi, u kojima osoba shvata da spava i može da kontroliše šta se događa, naučno su utemeljeni.

Prema naučnicima, važno je preduzeti sledeće korake da biste kontrolisali svoje snove. Za početak pokušajte da zapamtite snove – da biste to uradili, vratite ih iz memorije odmah nakon buđenja, ili bolje recite nekome ili ih zapišite. Pokušajte, kada ste opušteni i odmarate, da zatvorite oči i zamislite neke predmete ili situacije u svim bojama i detaljima, što će vam pomoći da razvijete maštu. I glavno pravilo: stvorite pravu atmosferu pre spavanja. Ne gledajte filmove noću, ne vežbajte i ne pijte čašu vina. Sve ovo, bar će vam pružiti zdrav san.

Najnovije