Sve radosti rada od kuće

S obzirom na to da obavljanje posla od kuće postaje norma, uz radnu disciplinu ostvarićete priliku da bolje organizujete svoje vreme i obaveze.

Jedno jutro, prijateljica koja radi kao bankar na visokoj poziciji i na poslu je u pola osam, dopisivala se sa mnom preko WhatsApp-a. Od izbora u Americi pa do vremenskih prilika, prešle smo niz tema, kada sam je konačno pitala da li radi od kuće. Naravno da je radila od kuće, i to po prvi put u svojoj profesionalnoj karijeri, i ponašala se kao dete pušteno da izabere šta god želi u prodavnici slatkiša. Konačni uticaj pandemije nije moguće sagledati u potpunosti, ali smatram da će se fundamentalno promeniti način na koji radimo, možda zauvek. Većina nas našla se u nezavidnoj situaciji u kojoj smo morali da se prilagođavamo novonastalim okolnostima koje stvaraju pritisak, kako za zaposlenog (očigledno je moja prijateljica izuzetak pravila), ali i za firmu.

Oni koji se brinu da im zaposleni u toku radnog vremena pretražuju serije na Netflixu ili obavljaju kućne poslove, na raspolaganju imaju tehnološka rešenja. Jedan od njih zove se TransparentBusiness koji poslodavcu daju priliku da ima uvid u rad, tako što prati aktivnost tipkanja na tastaturi, kao i fotografisanja iste na svaka tri minuta.

– Primetili smo da je aktivnost na radu povećana za od 20 do 30 odsto za kompanije koje koriste ovaj softver, kaže direktor kompanije Moises Moe Vela, nekadašnji specijalni savetnik Joea Bidena.

Softver takođe dozvoljava povratnu informaciju zaposlenog. Ukoliko on ili ona žele da, na primer, koriste Amazon u svrhe istraživanja (a ne naručivanja toalet-papira za kuću) jednostavno imaju priliku da to i kažu. Međutim, takav drakonski pristup je izvodljiv samo ako su u pitanju operativni zadaci na kompjuteru – svako ko se bavi radom u kreativnom segmentu zna da jednostavno treba da do određenog roka pošalje tekst. Koliko će ga raditi i kojim ritmom, na njemu je. U svakom slučaju, kao neko ko dve decenije radi od kuće kao pisac i umetnik, mogu da kažem svim nervoznim poslodavcima da nemaju razloga za brigu.

Postoji mnogo načina kako da budete efikasni, ali ne uvek onih koje možemo da očekujemo. U kancelariji situacija je takva da imamo priliku da ćaskamo sa kolegama uz kafu, da se družimo kod aparata za vodu i na taj način provedemo sate družeći se na poslu, smatrajući da je to validan deo posla, jer se dešava na poslu. Kada sam radila za CBS u Londonu, toliko sam vremena provodila ćaskajući u kuhinji da sam vikendom dolazila da nadoknadim zaostali posao. U svojoj krajnje uticajnoj knjizi DailyRituals, autor Mason Currey istraživao je rutine veoma ostvarenih pojedinaca. Mnogi od njih, kao što je to slučaj sa piscem Martinom Amisom, priznali su da imaju koncentraciju za samo nekoliko radnih sati u toku dana, i to ponajviše ujutru. Kako sam Amis kaže, popodneva su namenjena za čitanje ili igranje tenisa. Ukoliko izuzmete tračarenje uz kafu, nepotrebne sastanke, putovanje na posao, vreme koje trošimo na kupovinu ručka i pauze za toalet, uvidećete da nam upravo ostaje tih nekoliko radnih sati koje koristimo da bismo posao obavili. Nemojte se nervirati ukoliko trošite previše vremena na WhatsAppu kao moja drugarica ili uvidite da ste predugo na Instagramu, verujte mi da ćete od kuće raditi napornije nego što ste u kancelariji.

Kada radite od kuće imate privilegiju da vreme podredite vašim potrebama. Kad imam rok za predaju teksta, obično navijem sat na pet ujutru, i neustrašivo kucam do deset, nakon čega nagradim sebe šetnjom ili odlaskom do obližnjeg kafea. Moja popodneva su lagana, najčešće ih provodim radeći istraživački deo posla, radim na troškovima ili sređujem sto. Možda se desi da se probudite tek oko jedanaest pa da radite do kasno u noć sa pauzom za spavanje posle ručka. Ne treba da vas grize savest ukoliko odlučite da dremnete – drugi deo dana činiće se kao da je prvi (produktivniji) sa dragocenim periodom od dva sata za inspiraciju. U svakom slučaju, pravila su vaša da ih skrojite, dok god predate posao na vreme. Mišljenja su podeljena u vezi sa za odevanjem na radnom mestu kada se radi od kuće.

Ukoliko ne nosite brusthalter, ne koristite mozak, reči su moje prijateljice, ali veliki broj vaših kolega sa kojima imate Skype sastanak nosiće donji deo pidžame, a da vi to ne znate. Jednom prilikom, imala sam intervju putem telefona sa visoko rangiranim zvaničnikom iz Nemačke, koji je u jednom trenutku odlučio da prizna da je intervju obavio sedeći na WC šolji. Ja mu se nisam poverila da sam razgovor obavila ležeći u krevetu.

Lično, imala sam situacije kada me je neko ko se nenajavljen pojavio pred mojim vratima video u spavaćici, pa sam se umesto toga odlučila za helanke i komotne COS košulje. Izgledaju vrlo profesionalno, a opet su udobne ukoliko bude potrebe za popodnevnom dremkom. Mali savet je da, pre nego što se uključite u konferencijski poziv, stavite karmin i da pogledate šta je ono što će se videti u kadru, tako da ako imate vinske flaše koje su se tu zatekle od prethodne noći, sklonite.

– Usred video-poziva sa jako važnim klijentom uvidela sam da su iza mene uredno poslagane plišane igračke, rekla je moja prijateljica i početnica u radu od kuće.
Na kraju krajeva, neočekivani bonus kada radite od kuće jeste to što počinjete da pridajete više značaja svom okruženju.

Ranije, stan je bilo mesto gde bih se srušila nakon posla, kaže konsultant u zapošljavanju, koja radi od kuće i dodaje: “Sada je druga priča, osećam povezanost sa stanom.” To za nju znači da će ga oplemeniti cvećem ili Diptyque svećama. “Kada sam sedela u kancelariji, imala sam osećaj da sam rastrzana na stotinu strana. Bilo je zaista teško obaviti posao. Sada su vrlo obzirni prema meni i koliko će vremena od mene tražiti.”

PET APLIKACIJA ZA RAD OD KUĆE
NOISLI
Pustite zvuk u pozadini dok radite, od zvuka kiše do šuma u kafiću, ova pametna aplikacija vam pruža osećaj fokusiranja uz poznate zvuke koji vas podsećaju na nešto poznato.
ASANA
Ovo je jedna od najlepše dizajniranih aplikacija koja će vam poslužiti da upravljate projektima, podesite podsetnike i da imate jasan pregled vaše liste obaveza.
EXPENSIFY
Rad od kuće ili rad za sebe samog znači da dodatnu pažnju morate da obratite na zaradu. Expensify vam daje mogućnost da na jednom mestu držite vaše fakture, račune i troškove.
TOGGL
Ova aplikacija vam pokazuje na koje zadatke u toku dana trošite najviše vremena i kako na najbolji način možete da kontrolišete vaše vreme.
WAKEOUT!
Skinite Wakeout! aplikaciju koja vam daje savete za rad od kuće, kako da koristite sto kao spravu za vežbanje, da ne morate da idete u teretanu.

Tekst: Helen Kirwan-Taylor 

Fotografija: Pexels 

Najnovije