Harper's Bazaar Srbija

One mogu sve: Priča o 3 neustrašive žene koje se bore za svoje mesto u sportskom svetu

Ovo je priča o devojkama koje ne poznaju granice. Ovo su žene za koje ne postoji prepreka. Za njih nijedna pobeda nije beznačajna, nijedan poraz nije obeshrabrujući.

Žena u boksu je luda. Žena koja zakucava, luda. Ona koja vodi NBA tim, luda. Žena koja se takmiči sa hidžabom, menja sportove, uspeva da uradi dupli okret od 180 na snoubordu ili ima pobedu u 23 grend slema, ima bebu i onda se opet vraća po još? Luda, luda, luda, luda i luda. Žele da nas nazivaju ludim? U redu. Pokažimo im šta lude žene mogu da urade, priča Serena Williams u emotivnom i snažnom videu koji je inspirisao žene širom planete da ne odustaju od svojih snova, posebno ne onda ako žele da se bave “muškim sportovima”. 

Žene ne igraju ragbi tako dobro kao muškarci, devojke se ne troše na terenu poput momaka, devojčice su nežne i ne treba da se bave grubim sportovima – samo su neke od predrasuda sa kojima su se susretale tri neustrašive sportistkinje u našoj zemlji: Kristina Vekić Kika, šampionka crossfita, Isidora Savković, ragbistkinja i Marica Perišić, džudistkinja.

Brend Nike, koji decenijama unazad stavlja u fokus žene i slavi devojke u sportovima koji nisu “tradicionalno ženski”, najnovijom kampanjom One mogu sve, slavi ženski sport u njegovom najlepšem obliku, a Kika, Isidora i Marica su dokaz da se talenat, trud i neodustajanje od svojih ciljeva, želja i snova uvek isplate. One i dalje snažno krče svoj put – slušajući svoj unutrašnji glas, i kada pomislite da nešto ne možete ili vam drugi govore da neki sport nije za vas, samo se prisetite njihovih priča o uspehu i da, kad nešto snažno želite, granice ne postoje. 

Kristina Vasić KIKA: Trenira od kada zna za sebe

Kika je u sportu od šeste godine. U njega je ušla kroz odbojku koja je obeležila veliki deo njenog života. Pre dve godine počela je aktivno da se bavi crossfitom, a nakon učešća na svim regionalnim takmičenjima i osvajanja brojnih medalja, uskoro ćemo je gledati na najvećem crossfit takmičenju na svetu – Crossfit Games.

– Biti profesionalni sportista zahteva puno odricanja, treninge dva puta dnevno i veliku posvećenost sportu koji voliš, kaže Kika. 

Ako želite da osetite euforiju i adrenalin svaki put kad se bavite sportom koji volite poput Kike, osim podrške kluba i kampanja kao što je One mogu sve, znajte da je za dobre uspehe važna i oprema u kojoj vežbate i brend kojem verujete.

Isprobajte Nike Metcon 8, najbolju patiku za trening, dovoljno prilagodljivu da vam olakša i najteže treninge.

Bez obzira na to da li radite vežbe snage, kondicije ili dižete tegove, ova patika će vam pružiti neophodnu stabilnost i sigurnost pri svakoj od njih.

Isidora SAVKOVIĆ: Instant zaljubljivanje u ragbi

Isidora Savković već preko 15 godina svojom igrom ruši stereotipe u sportu i svojim primerom pokazuje drugima da je sve u životu samo pitanjke volje i želje, a nikako ne pola i tradicije. Prvi put se susrela sa ragbijem u drugom razredu osnovne škole, na prezentaciji na fizičkom. Tada su joj rekli da “to nije sport za devojčice” i da bi trebalo da “preskače lastiš, umesto da se zanima za muški sport”.

Sedam godina kasnije Isidora počinje da trenira upravo taj “muški sport” u ragbi klubu Kruševac, koji je do tog trenutka bio isključivo muški, a u tom trenutku otvara i žensku sekciju.

Kako se ragbi u Srbiji razvijao i rastao, tako je rasla i Isidora sa njim. Presudan uticaj na dalji razvoj ovog sporta označilo je osnivanje prvog isključivo ženskog ragbi kluba, ŽRK Beograd, u kojem je Isidora odigrala značajnu ulogu.  Zajedno sa novim klubom, pet godina kasnije, učestvuje na Prvom ženskom prvenstvu Srbije, gde osvajaju titulu prvakinja (2014.)

– Od padanja u blato, do podizanja pehara, i sve to jer devojčica u meni nije odustala od svojih snova – tako svoj put opisuje ragbistkinja.

Isprobajte osnove ragbija i razbijte predrasude da je to samo mušku sport u istom klubu sa kojim je Isidora osvajala svoje prve pobede – OVDE

A ako želite da i na treninzima budete uspešne kao ona, isprobajte Nike SuperRep 3, specijalno dizajniranu za HIIT i kružne treninge. Ova patika je lagana i prilagodljiva, pa će vam omogućiti da budete brže i pokretljivije tokom svojih treninga.  Dodatna stabilnost celom dužinom patike, olakšava izvođenje vežbi, kao što su skokovi u stranu, iskoraci i naskoci.

 

Marica PERIŠIĆ: Džudo je jedini sport koji sam trenirala u životu 

 

Džudistkinja koja ovaj sport nosi u genima – ćerka je čuvene sportistkinje Radmile Perišić, Marica Perišić džudoom je počela da se bavi, po mnogima kasno, u devetoj godini. Uprkos tome, vrlo brzo postala je jedna od naših najtrofejnijih sportistkinja, a od svetlijih tačaka u njenoj sportskoj karijeri izdvajamo – osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za juniore 2020, u kategoriji do 57 kilograma, takmičenje na Letnjim olimpijskim igrama 2020, prvo mesto na Svetskom kupu u Peruu, treće mesto na Grand Slamu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i osvajanje zlatne medalje na Mediteranskim igrama 2022 u Oranu u Alžiru.

Džudo je jedini sport koji je Marica trenirala u životu, a danas joj je važan iz mnogo razloga. 

– Kroz treninge i takmičenja naučite se poštovanju, odgovornosti, disciplilni, druželjubivosti i iskrenosti. To su za mene stvari koje me vode kroz život i uvek ću ih vezivati za džudo.

Ako želite da, jednog dana, osvajate medalje kao Marica, posetite JK Crvena zvezda ili se informišite više na sajtu – OVDE. 

A ako vas zanima šta od opreme obožavaju šampioni, to su Nike Air Zoom Pegasus 39 Shield, u kojima možete da trčite – bez obzira na vremenske uslove.

Zahvaljujući Shield tehnologiji, možete da trčite i kada su napolju kiša, sneg i uslovi smanjene vidljivosti. Specijalan materijal ne propušta vodu, dok posebna postava omogućava da ti bude toplije dok trčiš tokom zime, danima kada je hladnije.

Tekst: J. M. 

Fotografije: 

Najnovije