Velika Britanija se oprostila od vojvode od Edinburgha

Jednostavnom ceremonijom, sa samo 30 ljudi, kraljica i njena porodica izrekli su „poslednje pozdrave“.

Posle skoro osam decenija, kraljica Elizabetha se oprašta od svog supruga, princa Philipa, vojvode od Edinburgha, koji je preminuo u petak, 9. aprila, u 99. godini u dvorcu Windsor.

Zbog pandemije, ali i želje pokojnika, ceremonija se odvijala u vrlo zatvorenom krugu, sa samo 30 ljudi. Ceremonija je započela u 11 sati po lokalnom vremenu kada je Prvi bataljon Grenadijera odneo kovčeg od Privatne kapele kule Windsor koji je bio pokriven zastavom koja uključuje četiri simbola, Danske, Grčke, Edinburgha i Velike Britanije. Na kovčegu je bio i venac, njegov šešir i mač.

U 14 sati po lokalnom vremenu započeo je ritual i u roku od 15 minuta u dvorištu Kule postrojili su se vojni odredi iz korpusa sa kojima je Philip imao posebne vojne odnose, poput Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Grenadirske garde, obaveštajne službe koji su marširali do zamka da bi došli na svoje pozicije pre početka službe.

Nešto pre 15 sati, prinčevo telo je postavljeno na posebno dizajnirani Land Rover, koji je godinama dizajnirao sam vojvoda od Edinburgha. Odmah iza vozila bila je povorka starijih članova britanske kraljevske porodice, uključujući princa Charlesa, Williama i Harryja. Kraljica Elizabetha je bila poslednja, prateći povorku.

Povorka je započela u dvorcu Windsor, a završila se u kapeli Svetog Đorđa. Unutar kapele je kraljica prvi put sedela sama, bez čoveka koji je bio pored nje 74 godine. Harry je takođe sedeo sam, sa princom Williamom i njegovom suprugom Kate. Članovi kraljevske porodice nosili su svečanu odeću sa medaljama.

Ceremonija sahrane započela je minutom ćutanja širom zemlje. Na kraju ceremonije, Philip je sahranjen u Royal Cryp kapeli. Tu će ostati do kraljičine smrti, a zatim će biti sahranjeni zajedno.

Tokom 74 godine princ Philip, vojvoda od Edinburgha, uvek je koračao dva koraka iza kraljice i pratio je. Prvi i poslednji put je kraljica bila ta koja je stala iza njega da se oprosti i kaže „poslednje zbogom“.

Photo: hb.gr

 

Najnovije