Kako je vežbao Nikola Tesla

Kako se hraniti i vežbati poput genijalnog pronalazača Nikole Tesle?

Poznati pronalazač, Nikola Tesla, imao je svoje stavove o dijeti i vežbanju koji su mu pomogli da bolje razmišlja i živi duže.

Nikola Tesla bio je jedan od najkreativnijih i najplodnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo. Bio je vrlo aktivan na genijalnim projektima do kasnih godina života (doživeo je 87.), ostavši podjednako energičan i usredsređen na njih kao u mladosti, iako treba reći da je vodio pomalo usamljenički, asketski, aseksualni i povučeni život.

Kako je Tesla postigao toliko toga?

U intervjuu iz 1933. godine, 77-godišnji Tesla govorio je o tome šta ga je održavalo u životu.

Smatrao je da je važno započeti dobar životni stil, razvijajući zdrave lične navike u mladosti: "Naše stanje tela i uma u ​​starosti samo je potvrda o tome kako smo proveli mladost. Tajna moje sopstvene snage i vitalnosti danas je u tome što sam u mladosti vodio ono što biste mogli nazvati pobožnim životom“.

Teslina virtuoznost proizašla je iz shvatanja da je morao da kontroliše svoje „strasti i apetite“ ako je želeo da ostvari svoje snove i nastavi da radi dok ne umre.

Imajući to na umu, krenuo je od malih nogu da živi disciplinovano i planirano, radeći nešto što je želeo.

"Ne želim odmor, jer nema preterivanja u mojim naporima. Kad bi svi ljudi odabrali za životno delo ono što je kompatibilno s njihovim temperamentom, zbir sreće u svetu bi se nemerljivo povećao", otkrio je Tesla.

Kakav je bio Teslin plan da živi dug život?

"Mnogi su tužni i depresivni zbog prolaznosti života. 'Kakva je korist od pokušaja postizanja bilo čega' - pitaju se i kažu: 'Život je tako kratak. Ne bismo imali vremena da živimo kad bismo se posvetili nekom zadatku', kažu. Ali, nisu svesni da bi mogli znatno da produže svoj život, samo kad bi se potrudili. Ali, ljudska bića rade toliko mnogo stvari koje im krče put do groba i pre nego što je vreme", kazao je Tesla. Zaista, na mnogo načina se činimo neproduktivnima. Jedan siguran način je loša ishrana.

Evo šta je Tesla mislio o prehrambenim navikama:

"Pre svega, jedemo previše, što ste sigurno često čuli i pre. Jedemo pogrešnu vrstu hrane i pijemo pogrešne vrste tečnosti. Većina štete se nanosi prejedanjem i nedovoljnim vežbanjem, što doprinosi toksičnim stanjima u telu i onemogućava izbacivanje nakupljenih otrova", rekao je 29-godišnji Tesla 1885.

Koji su bili najvažniji sastojci Tesline ishrane? Pio je puno mleka i vode i brinuo se za stomak.

"Zašto preopteretiti tela koja nas opslužuju? Jedem samo dva puta dnevno i izbegavam svu hranu koja proizvodi kiseline. Gotovo svi jedu previše graška i pasulja i drugu hranu koja sadrži kiselinu i druge otrove. Obilno uživam u svežem povrću, ribu i meso jedem vrlo retko. Riba je na glasu kao dobra hrana za mozak, ali ima vrlo jaku kiselu reakciju, jer sadrži veliku količinu fosfora. Kiselost je daleko najgori neprijatelj u borbi protiv starosti. "

Tesla je potvrdio činjenicu da je retko jeo meso u drugom intervjuu 1935. godine:

„Praktično se uzdržavam od mesa. Uveren sam da za jedan vek kafa, čaj i duvan više neće biti u modi. Alkohol će se, međutim, i dalje koristiti. To nije stimulans već pravi eliksir života “.  Zapravo, poznato je da je Tesla svaki dan pio viski.

Tesla je takođe voleo krompir.

"Krompir je sjajan i treba ga jesti najmanje jednom dnevno. Sadrži dragocene mineralne soli i neutralizuje se u organizmu."

Tesla je takođe bio čvrsto uveren u vrednost vežbanja.

"Verujem u puno vežbanja. Svakodnevno pređem osam ili deset kilometara i nikada ne uzimam taksi kada imam vremena da koristim snagu nogu. Takođe svakodnevno vežbam u svojoj kupki, jer mislim da je to od od velike važnosti. Kupam se toplom vodom, a zatim produženim hladnim tušem. "

Teslin striktni dnevni režim kulminirao je odnosom prema snu suprotno popularnim tvrdnjama naučne zajednice i vladinih agencija o važnosti noćnog spavanja osam sati.

"Spavam? Teško da ikad spavam. Dolazim iz dugovečne porodice, ali je poznata po "lošim spavačima". Očekujem da ću kao i moji preci živeti barem sto godina. I ne brine me neispavanost.  Ponekad odremam sat vremena ili malo više. Povremeno, međutim, jednom u nekoliko meseci, mogu da spavam četiri ili pet sati. Tada se probudim bukvalno napunjen energijom, poput baterije. Ništa me ne može zaustaviti nakon takve noći, tada osetim veliku snagu. Nema sumnje da je san obnovitelj, da povećava energiju. Ali s druge strane, mislim da to nije od presudne važnosti za nečije dobro, posebno ako je neko navikao da malo spava“.

Ako ste mislili da starost, takvom umu kao što je bio Teslin predstavlja neku prepreku, evo šta je o tome rekao u svojoj 77. godini:

"Nikad se u životu nisam osećao bolje. Energičan sam, snažan, u potpunosti funkcionišu sve moje mentalne mogućnosti... U najboljim godinama nisam imao energiju koju imam danas. I štaviše, u rešavanju svojih problema koristim samo mali deo energije koju posedujem, jer sam naučio kako da je sačuvam. Zahvaljujući svom iskustvu i znanju stečenom tokom godina, zadaci su mnogo lakši."

"Suprotno opštem uverenju, posao starijim ljudima postaje lakši ako su dobrog zdravlja, jer su tokom godina prakse naučili kako najkraćim putem doći do određenog mesta.“

bigthink

Pročitajte još

Pročitaj još