Novi norveški zakon se bori protiv lažne lepote - jedva čekamo da vidimo efekte!

Norveška je donela zakon o zabrani retuširanja fotografija na društvenim mrežama.

Cilj zakona je da natera influenserke i influensere da naglase da su fotografije koje objavljuju u reklamne svrhe - retuširane. Kreatori sadržaja namenjenog objavama na društvenim mrežama, moraće da otkriju način na koji dolaze do savršenih fotografija. Od sada će na fotografijama na kojima su povećane usne, grudi ili mišići, sužen stuk ili promenjena tekstura kože, morati da stoji standardizovana nalepnica Ministarstva za decu i porodicu.

Influenseri će na platformama kao što su Instagram, TikTok, Facebook, Snapchat i Twitter, morati da naznače da su objavu obradili u Photoshopu ili nekom drugom programu za editovanje fotografija, kao i da li su je provukli kroz filtere. Ovaj zakon takođe zahteva od poznatih ličnosti da u svojim objavama na mrežama naznače da su njihove fotografije sponzorisane, odnosno da profitiraju od objave. 

Zakon je pokrenuo ogromno pitanje prikazivanje žena u društvu, pritiska lepote i posledica nezdrave klime koja kod žena stvara nesigurnost, nezadovoljstvo i ozbiljne psihičke posledice. 

Ministarstvo je u obrazloženju zakona navelo da editovanje fotografija dovodi do socijalne nesigurnosti, niskog samopoštovanja i pritiska viđenja sopstvenog tela. Zakon kaže da "svaka fotografija na kojoj su oblik, veličina ili koža tela promenjeni retuširanjem ili drugim manipulacijama fotografijom, mora biti označena kao uređena".

Ova mera koja je uzdrmala svet influensera, predstavlja snažan doprinos suzbijanju negativnog uticaja društvenih mreža, gde ideali lepote ruminiraju samopouzdanje ljudi, naročito kada je reč o deci i mladima.

Za poslednji korak borbe protiv nerealnih ideala lepote, potrebno je odobrenje norveškog kralja. 

Ovo nije prvi put da se uvode mere protiv iskrivljenih standarda lepote. Zakon koji modnim časopisima zabranjuje da objavljuju ovakve fotografije donet je 2017. godine u Francuskoj.

Fotografije: Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još