DO GOLE KOŽE: Predstavljamo najlepše nudističke plaže regiona

Ovog leta živimo naturizam i nudizam.

VELIKA PLAŽA Nudističko putovanje započinjemo od najpoznatije plaže u regionu – Velike plaže na Adi Bojani. Ovaj nudistički centar, otvoren 1973. godine, okuplja veliki broj zaljubljenika u nudizam. Nalazi se u blizini Ulcinja, na ušću reke Bojane u Jadransko more. 

U turističkoj ponudi je boravak u kampu, bungalovima ili sojenicama. Pored kupanja, najveći užitak je peščana plaža, duga oko tri kilometra, koja nudi brojne aktivnosti, od surfinga, vožnje kajta, pa sve do jahanja konja i nezaobilaznih dugih šetnji. Upravo na tim lokacijama, kao i u samom nudističkom kampu, 1985. snimljen je legendarni film Lepota poroka, koji je značajno doprineo popularizaciji ovog mesta, kao atraktivnog nudističkog lokaliteta.

CRVENA GLAVICA Nedaleko od Budve, u blizini ostrva Sveti Stefan, nalazi se plaža Crvena glavica, koja je takođe ponos crnogorskog nudizma. Čini je sedam malih plaža, omeđenih šumom, a ime je dobila po stenama i pesku crvene boje. Do većine ovih plaža se može doći automobilom, ali dve su prilično nedostupne i do njih se stiže samo čamcem ili plivajući duž malih uvala i stena.

Poznavaoci ovog terena preporučuju da ponesete ponešto i od ronilačke opreme, jer je morsko dno na ovom delu živopisno. U neposrednoj blizini, postoji i naturistički auto-kamp, koji će vam pružiti odgovarajuće uslove za boravak. Ako ste avanturističkog duha, ovo je mesto za vas.

RATAC Ukoliko ste u potrazi za dostupnijim nudističkim plažama, mogle bi biti interesante i dve plaže na rtu Ratac, koji se nalazi između Bara i Sutomora. Obe plaže su šljunkovite, a od magistralnog puta su odvojene samo četinarskom šumom i do njih se jednostavno dolazi autom, pa čak i gradskim prevozom.

Gužve su uobičajena pojava, posebno u špicu sezone, tako da privatnost nije nešto što se ovde očekuje. Ukoliko ste od onih nudista koji traže uživanje u miru, tišini i čarima prirode, postoji verovatnoća da na rtu Ratac nikada nećete biti potpuno sami.

Ovo su samo neki od predloga, ali imajte u vidu da širom regiona, posebno u Hrvatskoj, postoji još mnogo javnih, skrivenih i divljih nudističkih oaza. I nisu sve na moru, ima ih i na rekama i jezerima…. 

O najlepšim nudističkim plažama u Hrvatskoj i Sloveniji, pročitajte u avgustovskom izdanju magazina Harper’s BAZAAR. 

Priredio: Bratislav Mihailović 

Fotografije: Profimedia, Shutterstock

Najnovije