NOVA ISTRAŽIVANJA: Šta je to zbog čega bi se žene odrekle čak i seksa?

Leto je na pragu, što znači da raste jedan od najvećih ženskih stresova – kako što pre postići savršeno telo pred bikini sezonu. Možda bi malo koja od nas to priznala, ali su brojke nemilosrdne. Čak 82 posto žena oseća pritisak zbog “obaveze” da smrša pred odlazak na kupališta, pokazalo je istraživanje magazina Shape i i firme Fit Sugar. I pored toga, samo bi se jedna od pet ispitanih čitateljki odrekla bikinija! Naime, svega petina radije bira kupaći kostim iz jednog dela koji bi mogao da pokrije sva “nezgodna” mesta.

Najveće iznenađenje je doneo podatak da bi se čak 68 posto žena odreklo seksa na najmanje jedan mesec, ako će im to doneti telo idealno za paradiranje na plaži ili bazenu. – Divimo se toj posvećenosti – kažu u listu koji se bavi oblikovanjem idealne linije, ali i napominju: – Ipak, ne zaboravite da aktivni seksualni život može biti zdrav za vas. Ne samo što vam poboljšava imunosistem, umanjuje rizik od srčanih bolesti i oslobađa stresa, nego se računa kao vežbanje u sali – savetuju u Shapeu.

Većina žena kreće na fitnes u proleće kako bi stekla samopouzdanje na plaži, a 47 posto njih najviše se znoji zbog trbušnjaka. Nije ni čudo, jer Shape objavljuje da više od polovine ispitanih žena “mrzi” svoj stomak, a manje od trećine oseća nesigurnost zbog kukova i zadnjice.

Oko 60 posto čitateljki kreće na dijetu malo pre leta. Polovina se opredeljuje za smanjenje unosa kalorija, odnosno – za gladovanje. Čak 79 je zabrinuto zbog poslednjih pet kilograma viška.

Zanimljivo je da žene uglavnom krive Facebook zbog pritiska da smršaju iako se kult tela razvio mnogo pre ove popularne društvene mreže. Da li se možete setiti vremena u kojem se nije slavila fizička privlačnost? Već dugo opstaje mišljenje da samo dobro zategnuta, preplanula i glatka ženska tela, bez ijedne dlačice, mogu dobro izgledati u bikiniju. To mnogim ženama izaziva komplekse niže vrednosti.

Skoro 90 posto žena nikad ne bi lajkovalo fotografiju sebe u bikiniju na kojoj su označene, a čak 44 posto žena tražilo bi od prijatelja da skinu takvu fotografiju s društvenih mreža. Polovini ispitanih čitateljki je najprijatnije da se u bikiniju pojave pred prijateljima ili partnerom. Manje od 10 posto žena se oseća privlačno u bikiniju pred nepoznatim ljudima, među kojima su i muškarci. Nije li ovaj podatak dovoljan znak za uzbunu da smo uživanje u blagodetima leta zamenili opsesijom sopstvenim telom?  

Autor: Milica Đorđević

Foto: Shutterstock

Najnovije