6 skrivenih grčkih ostrva za koje turisti nikad nisu čuli

Budući da naša letovanja mogu da se nabroje samo na tri prsta i poneko ostrvo poput Lefkade ili Tasosa, svaki put kada pogledamo film “Moja velika mrsna pravoslavna svadba” (što je često) mi dobijemo želju da je doživimo na mnogo autentičniji način nego do sada.  U tim turističkim letovalištima, češće smo mogli da čujemo “Dobar dan” nego “Kalimera”, a naša želja da se izgubimo u poljima masline je ostala neostvarena. Ipak, Grčka je mnogo više od toga. Ona svoja najlepša ostrtva čuva samo za svoje lokalce, ali mi vam otkrivamo koja su to ostrva.

Folegandros

Da biste videli bele kućice sa plavim krovom, ne morate da idete na Santorini, već 40 km od njega. U južnom delu Kiklada nalazi se više stena nego osrtvo, Folegandros koji je prepun predivnih plaža u mnogo više od 50 nijansi plave.

Milos

Ostrvo Milos takođe pripada grupi ostrva Kiklada u kojoj su najpoznatiji Santorini, Mikonos i Naksos. Upravo tamo je pronađena statua Venere koja je izložena u Luvru. On je savršena destinacija, jer je i dalje neotkriven. Divlje plaže će vas oduševiti, kao i grčki specijaliteti u mestu Adamamas, koji je poznat po svojim tavernama i barovima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milos island (@milosisland)

Kastelorizo

Ovo ostrvo je udaljeno samo 3 km od turske obale, čineći ga najudaljenijijm grčkim ostrvom. Njegovo ime Kastelorizo je italijanskog porekla, jer ga u novijoj istoriju i bio u posedu Italije, ali Grci ga zovu Megisti. Iako ima tek nešto manje od 300 stanovnika, ostrvo će vas zaslepiti svojim bojama – kako u prirodi tako i u arhitekturi.

Itaka

Itaka je ostrvo u Joskom moru, najpoznatije o tome što je dom Homerovog junaka, Odiseja. Budući da se on posle Trojanskog rata vratio u svoju domovinu, Itaka je i dan danas simbol za utočište i ispunjenje ciljeva. Itaku okružuje tirkizno more na čijem obodu je nestvarno zelenilo.

Lipsi

Dodokanezi su grupa ostrva kojoj pripadaju Rodos i Kos, ali i još 12 manje poznatih ostrva. Jedno od njih je Lipsi, ostrvo na kom postoji samo jedan grad koji je ujedno i luka. Predivan svetao pesak čini Egejsko more tirkizno plavim, a plaže pristupačnima bez imalo šljunka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Lipsi (@visitlipsi)

Elafonisi

Ne, ovde ne mislimo na poznatu plažu Elafonisi na Kritu. Ovo je istoimeno ostrvo u Peloponezu, koje je poznato i kao “grčki Maldivi”. Na ostrvu Elafonisi najpoznatije su plaže bliznakinje Simos i Sarakiniko. Ukoliko pored tirkiznih plaža tražite i buran noćni život, ovo nije mesto za vas.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Pročitaj još