Lifestyle / Putovanja & zabava

Harper’s BAZAAR Escape: Azurna obala je šik destinacija za turiste istančanog ukusa

Sinonim za glamur i radost života, ona je stecište svetskog džetseta i morate je posetiti barem jednom u životu.

Ako želite da priuštite sebi poseban užitak, koji će vaš letnji odmor učiniti nezaboravnim, krenite na proputovanje magičnom Azurnom obalom. Dočekaće vas vedro nebo, prijatna klima, raskošna priroda i još lepši predeli, a pre svega –  azurno plavo more, po kome je ova obala i dobila ime.

Za nepuna dva sata, avionom ćete stići od Beograda do Nice, koja će biti polazna tačka vašeg proputovanja. Obalu možete obići automobilom ili vozom, zavisno od interesovanja i mogućnosti, ali za koju god opciju da se opredelite, nećete pogrešiti. Imajte na umu, da boravak na Azurnoj obali nije jeftin, ali svakako nije ni nedostižan. Za početak, pripremite dobro raspoloženje i čašu hladnog, francuskog rosea, a mi ćemo vam predstaviti neke od najatraktivnijih gradova Azurne obale.

NICA

Nica je administrativni, poslovni i kulturni centar Azurne obale, pa samim tim, i najposećeniji grad na Francuskoj rivijeri. Nalazi se u jugoistočnom delu Francuske, blizu granice sa Italijom, čiji se uticaji prepoznaju u ahitekturi, uskim kaldrmisanim ulicama i živoj atmosferi.

Simbol grada je pešačka zona Promenade des Anglais ili Englesko šetalište, dugo pet kilometara. Najpoznatija građevina na šetalištu je legendarni hotel Negresco, otvoren 1912. godine, koji ima status istorijskog spomenika. Zasluge za to pripadaju Jeanne Augier, koja je bila vlasnica i direktorka od 1957. do 2019. godine. U želji da svoju strast prema umetnosti podeli sa gostima, od hotela je napravila jedinstveni muzej, u kome su izložena dela najznačajnih francuskih umetnika od 17. veka do danas.

Trg Garibaldi u Nici – barokna arhitektura i urbani duh grada 

U neposrednoj blizini promenade, mogu se videti brojna monumentalna i istorijski značajna zdanja. Od toga, čak 19 muzeja, među kojima su najpoznatiji Muzeji Henrija Matissa i Marca Chagalla, ali i Muzej moderne i savremene umetnosti, koji je ponos grada. Na Trgu Masena, pored prepozantljive Fontane Sunca, nalazi se i Vila Massena, raskošna palata iz perioda Belle Epoquea, u kojoj je smešten Muzej umetnosti i istorije. Među eksponatima se nalaze i lični predmeti Napoleona Bonaparte, uključujući i njegovu posmrtnu masku.

TRG MASENA Glavni trg u Nici 

Nica je grad umetnosti, aristokratskog duha, “slatkog života” i najrazličitijih sadržaja, tako da ćete podjednako uživati u šetnji i obilascima znamenitosti, koliko i u trenucima čistog hedonizma. Posetite čuvenu cvetnu pijacu Marché aux Fleurs Cours Saleya i prepustite se opojnim mirisima raskošnih floralnih aranžmana. Popenjite se do bajkovitog vidikovca na Colline du Chateau, brežuljku visokom 92 metra, sa koga se pruža fantastičan pogled na ceo grad. Okupajte se na nekoj od privatnih ili javnih plaža, a veče provedite na Trgu Garibaldi, uživajući u gastronomskim delicijiama i nezaobilaznoj čaši hladnog, francuskog rosea.

MONAKO / MONTE KARLO

Na samo dvadesetak kilometara udaljenosti od Nice, nalazi se jedna od najmanjih država na svetu – Monako. Po uređenju Kneževina, Monako se prostire na površini od dva kvadratna kilometra i zvanično ima 36.000 rezidenta. I to ne bilo kakvih – Monako je poznat kao zemlja sa najviše milionera i milijardera po glavi stanovnika. Gotovo svaki kutak ovog malog zemaljskog (i poreskog) raja, izgleda kao scenografija nekog filma. Čiste ulice, raskošni parkovi, prepuni egzotičnih biljaka, moderna arhitektura i luksuzne višespratnice izgrađene na ogromnoj steni, samo su neke od autentičnih karakteristika Monaka.

MONAKO je poznat po luksuzu, ali i po trkama Formule 1

(Ne)zvanično, glavni grad Kneževine je Monte Karlo. Poznat po luksuzu, dekadenciji i raskošnom životu bez granica, Monte Karlo je omiljena destinacija bogatih i slavnih. Svoju popularnost, prevashodno duguje čuvenom Kazinu, koji uz turizam, predstavlja glavni izvor prihoda ove mikro države. Zanimljivo je da stanovnicima Monaka nije dozvoljeno kockanje, ali su zato bogati turisti iz celog sveta dobrodošli.

Kazino u Monte Karlu je prepoznatljiv simbol grada 

Osim po igrama na sreću, kneževina Monako je poznata i po trkama Formule 1, koje se tamo organizuju od 1929. godine. Podjednako atraktivna lokacija je i Hotel de Paris, ali i Okeanografski muzej u kome se nalaze raskošni akvarijumi sa čak 4.000 vrsta riba. Ono što nikako ne bi trebalo propustiti je obilazak raskošne Kneževske palate, koja je zvanična rezidencija porodice Grimaldi, vladara Monaka od 1297. godine. U neposrednoj blizini Palate, nalazi se i Katedrala Svetog Nikole, u kojoj je sahranjena slavna Princeza Grace.

KAN

Grad glamura i filma, meka za hedoniste i kupoholičare, to bi u najkraćem bio opis Kana. Ipak, ono što ostavlja poseban utisak, jeste fantastična energija ovog grada. Možde i više nego u drugim mestima Azurne obale, u Kanu ćete osetiti pravi duh velegrada, koji ni najmanje ne remeti lepotu i šarm ovog mediteranskog bisera.

Glavna gradska tačka, svakako je La Croisette, čuveno šetalište uz more, ali i najskuplja ulica u Kanu, u kojoj se nalaze luksuzni hoteli, juvelirnice i prodavnice najpoznatijih modnih brendova. Apsolutni dragulj vredan posete, bez sumnje je hotel “Carlton”, otvoren 1911. godine, stecište svetskog džet-seta i filmskih zvezda. Prema legendi, prepoznatljive kupole hotela “Carlton”, dizajnirane su tako da podsećaju na grudi Caroline Otero (La Belle Otero), nekada najpoznatije kurtizane Francuske rivijere.

Hotel Carlton u Kanu, mesto je u kojem odsedaju bogati i slavni 

Paralelno sa šetalištem La Croisette, proteže se druga najpoznatija kanska ulica Rue d’Antibes, u kojoj se takođe nalaze brojni dizajnerski butici, a odmah uz nju je i nešto manja, ali vrlo interesanta Rue de Serbes (Srpska ulica).

Ipak, ono po čemu je Kan planetarno poznat, svakako je čuveni Filmski festival, koji se u ovom gradu organizuje od 1946. godine. Jedan od najpoznatijih, ali i najrelavantnijih filmskih festivala u svetu, tradicionalno se održava u Festivalsko-kongresnoj palati (Palais des Festivals et des Congrès). Sama zgrada, kao i crveni tepih ispred nje, privlače veliki broj turista tokom čitave godine.

Plaže u Kanu prostiru se dužinom od dva kilometra 

Plaže u Kanu su izuzetno lepe i peskovite, ali iako se protežu dužinom od dva kilometra, uglavnom su privatne, u vlasništvu klubova i luksuznih hotela. Gradska plaža pokriva tek jedan manji deo i ulaz na nju je slobodan, a posebno je atraktivna za vreme Filmskog festivala, kada se pretvara u bioskop na otvorenom.

SEN TROPE

Sen Trope je do ’50-ih godina prošlog veka bio malo, ribarsko selo. A onda je reditelj Roger Vadim, odlučio da tamo snimi film Et Dieu… créa la femme (I Bog stvori ženu) sa tada još uvek nepoznatom Brigitte Bardot. Uspeh koji je usledio, promenio je sliku Sen Trope zauvek. Do tada “nevidljivo” ribarsko selo i skrivena oaza umetnika, preko noći je postalo mondensko mesto i glavno stecište džet-seta.

Plaža Pampelonne u Sen Tropeu, komforni spoj prošlosti i sadašnjosti 

Danas, Sen Trope poseti pet miliona turista godišnje. Živopisni gradić živi punim kapacitetom, posebno u letnjim mesecima, kada je prilaz gradu zakrčen, nepreglednim kolonama vozila. Slična situacija je i kod turista koji dolaze morem. Čuvena luka La Vieux je prepuna velikih jahti i brodova, ali i ribarskih čamaca, koji daju poseban “starinski” šarm ovom mestu.

Panorama Sen Tropea i crkva Notr Dam de l’Asomption, iz 18. veka

Prepoznatljivi simbol Sen Tropea je crkva Notr Dam de l’Asomption, iz 18. veka, u kojoj se nalazi i bista Saint Tropeza, zaštitnika ovog grada. Odmah za njom je legendarni kafe-restoran Senequier, otvoren davne 1887. godine, kao i trg Place des Lices, autentični gradski kutak, ušuškan u senci dvesta godina starih platana.

U centru Sen Tropea, nalazi se Le musée de la Gendarmerie et du Cinéma, posvećen čuvenom filmskom serijalu Le Gandarem de Saint-Tropez (Žandar iz Sen Tropea). U neposrednoj blizini je i spomenik legendarne Brigitte Bardot, koja je najpoznatiji stanovnik Sen Tropea i najzaslužnija za planetarnu slavu ovog mondenskog gradića.

U CENTRU SEN TROPEA nalazi se Muzej žandarmerije i filma, kao i spomenik glumici Brigitte Bardot 

Sen Trope je mesto uživanja i dobrog provoda. Neke od najlepših, peščanih plaža, nalaze se upravo na ovom delu Azurne obale. Među najpoznatijima su Plage de Tahiti i čuvena Pampelonne, na kojima se nalazi veliki broj barova i restorana. Najčuveniji od svih je Le Club 55, restoran sa ikoničnim statusom, koji je ugostio najveće svetske zvezde, ali i sve druge koji vole da uživaju u dobroj hrani, rustičnom ambijentu i prijatnoj atmosferi. Obavezno probajte lokalni specijalitet Le Tart Tropeziene, odnosno tropezijanski tart. U pitanju je brioš pecivo punjeno kremom od vanile, čijem je imenu i slavi, takođe kumovala legendarna Brigitte.

***

Predstavili smo vam samo neke od najatraktivnijih gradova, zbog kojih Azurna obala uživa status posebne i raskošno lepe turističke destinacije. Ali, ako se nađete u ovom delu sveta, ne propustite da posetite i šarmantni Gras, središte francuske, pa i svetske, industrije parfema. Sigurno će vas osvojiti i Antib, elegantni gradić sa marinom za jahte i impresivnim muzejem Pabla Picaasa. Tu je i Vilafranš-sir-Mer, živopisno mesto i jedan od najlepših lučkih gradova na Azurnoj obali, u čijoj se blizini nalazi i Villa Ephrussi de Rothschild, koja je otvorena za posete.

Još jedan od bisera Francuske rivijere je i Menton, grad limuna, lepih vila i raskošnih mediteranskih vrtova. Putovanje po jugu Francuske, završite u Marseju, najvećem gradu na Azurnoj obali i jednom od najstarijih gradova u Evropi. Leto još uvek traje. Ako su vam se dopali naši predlozi, Azurna obala vas čeka…

Piše: Bratislav Mihailović

Fotografije: Profimedia, Shutterstock 

 

Pročitajte još