Harper's Bazaar Srbija

Banja na moru – zašto morate posetiti ostrvo Lošinj u Hrvatskoj

Čak i ako ste bili u Hrvatskoj, malo je verovatno da ste ikada posetili ostrvo Lošinj, koje se nalazi na obali severnog Jadrana.

Ostrvo je stotinama godina poznato po svojim čudesnim lekovitim svojstvima za one s plućnim i respiratornim problemima. Nakon karantina, glavna ostrvska luksuzna hotelska grupacija, Lošinj Hotels & Villas, rešila je da olakša putovanje turistima i sada obavlja redovne letove iz Zagreba, Splita i Pule do ostrva, što znači da turisti za 20 minuta mogu stići do ovog skrivenog blaga. 

Ostrvo je jedinstveno po svojim lekovitim svojstvima i tokom svoje istorije uvek je privlačilo one koji pate od respiratornih problema i druge koji jednostavno žele udisati pročišćeni morski vazduh. Zbog kombinacije geografskih, klimatskih, bioloških i botaničkih faktora, uključujući ostrvsku klimu, dugi, uski oblik ostrva, obilnu botaničku floru i faunu i udaljenost od zagađenja, vazduh je ispunjen česticama lekovitog bilja, čiji miris možete bukvalno osetiti čim zakoračite na ostrvo.

Zahvaljujući jedinstvenom vazduhu, netaknutoj vegetaciji i predivnim hotelima, Lošinj izgleda kao novi evropski topli centar za odmor.

Gde da odsednete:

Predivan hotel Alhambra smešten je direktno na vodi, u prekrasnom zalivu Čikat. Hotel se sastoji od dve vile – Alhambra i Augusta, koje povezuje savremeni deo hotela. Alhambra je projektovana pre više od 100 godina, 1912. godine, od strane uglednog arhitekte Alfreda Kellera, koji je bio inspirisan španskom arhitekturom, dok je Augusta izgrađena 1908. godine u secesijskom stilu. Sobe su neverovatno prostrane i uređene po visokom standardu, sa luksuznim dodirima koje biste očekivali od ovakvog hotela, uključujući opsežan izbor jastuka, ogroman, udoban krevet i prekrasan pogled na more.

Hrana

Ako odsedate u Alhambri, u blizini ima puno fantastičnih restorana, uključujući Alfred Keller, koji se nalazi u hotelu i sadrži spektakularni meni hrvatskih, modernih jela. Jelovnik je inspirisan područjem u kojem ćete moći uživati u ribi, školjkama i govedinini. A pored ukusne hrane, Alfred Keller poznat je i po svojoj bogatoj vinskoj listi, i podrumom koji sadrži preko 400 boca koje možete izabrati. Takođe, ne možete da posetite Lošinj bez barem jednog obroka u Matsunokiju, koji se nalazi u blizini hotela Bellevue. Spoj japanske i hrvatske hrane osigurava zaista originalan jelovnik, gde se tradicionalne i egzotične delicije susreću sa svežim mediteranskim sastojcima. Očekujte sve, od riblje čorbe do sjajnog asortimana sušija. Obavezno dovršite obrok ukusnim japanskim viskijem, restoran se može pohvaliti vrlo širokim asortimanom.

Jednog dana za ručak, preporučujemo vam da prošetate kroz zaliv i posetite Lanterna Grill, gde možete uživati u obedu manjeg tipa, direktno na moru.

Spa centar

Svakako vredi posetiti Alhambra i spa Bellevue, jer nudi značajno drugačija iskustva, ali podjednako luksuzna. „Cube“ u Alhambri je tradicionalniji spa koji ima za cilj da vrati ravnotežu i sklad vašem umu i telu upotrebom visokokvalitetnih, lokalnih ulja. U ponudi se nalaze masaže celog tela, lica i pilinzi koji pružaju pomlađivanje i opuštanje celog tela.

U međuvremenu, u The Bellevue, spa meni je nešto opsežniji i sadrži beskrajne tretmane, što znači da možete provesti svoj zdravi odmor na Lošinju tokom cele nedelje u spa centru, ako to želite. Umesto čistog opuštanja, Spa klinika Bellevue prilagođena je konceptu unutrašnje i spoljašnje lepote. Tretmani uključuju: detoksikaciju pilingom i masaže tela, visokotehnološke tretmane (uključujući Endo Facelift i laserske operacije na telu), krioterapiju, pa čak i detoks kampove za detoksikaciju celog tela, gde dobijate konsultacije i prilagođenu ishranu i planove vežbanja.

Šta posetiti:

Lokacija zapravo ima veoma bogatu istoriju, što je detaljno dokumentovano u mnogim muzejima u lokalnim gradovima. Preporučujemo putovanje do Malog Lošinja i Muzeja Apoksiomena, u kome je detaljno prikazana bronzana statua sportiste Apoksiomena, koju je ronilac pronašao 1997. godine, nakon što je provela dva milenijuma u ​​moru. Još jedno mesto koje je vredno posetiti je Veli Lošinj, gde možete naučiti o istoriji tog kraja u prelepoj kuli koja je pretvorena u muzej. Pored ovih edukativnih mesta, preporučujemo vam da popodne provedete uživajući u prelepoj arhitekturi i lepim restoranima. Ako ste ljubitelj izleta brodom, onda možete tražiti od hotela da vam organizuje jedan. Provedite nekoliko sati na moru, a ako imate sreće, možda vidite i nekoliko delfina.

foto:harpersbazaar.com

Najnovije