Luksuzna avantura: Kako izgleda vožnja Porche-a iz ženskog ugla

Nedavno na relaciji Beograd-Bogutovac-Studenica-Ušće-Jošanička Banja-Kopaonik upriličena je prezantacija luksuza - Porsche Road Tour Srbija 2023.

Najzad sam spoznala šta čini savršeno putovanje. Potrebna vam je planina, reka, prevoji i zdrava doza vijugavih puteva. Neophodna je dobra ekipa i fantastična organizacija Porsche AG iz Štutgarta sa Porsche Srbija i Crna Gora i flota lepotana.

Nedavno na relaciji Beograd-Bogutovac-Studenica-Ušće-Jošanička Banja-Kopaonik upriličena je prezantacija luksuza – Porsche Road Tour Srbija 2023.

Predstavnici medija imali su priliku da se uz pratnju Porsche instruktora uz nesebičnu pomoć i savete oprobaju za upravljačem u konvoju od 15 najnovijih modela čuvene automobilske sportke marke.

Dodajte ovoj fantastičnoj turi i posetu manastiru, fenomenalan restoran domaće kuhinje sa tradicijom dužom od 200 godina i na kraju, luksuzan hotel. Srbija može ovo da vam ponudi na jednom putu. A fantastična ekipa iz Porsche Centra Beograd vam obezbeđuje da vozite celu turu, u najnovijim modelima njihovih vozila.

Porsche experience 2023. obuhvata oko 280 kilometara, jednodevne adrenalinske avanture. Idealan dan za one koji vole spoj zvuka motora i luksuza. Ekipa je pretežno muška, ljubitelji i poznavaoci četvorotočkaša, Porschea pogotovo. Od mog vozača/suvozača dobijam besplatnu edukaciju. O svakom modelu sve zna i sve mi objašnjava u jednom dahu.

Radio stanica Toki-voki, čekpoint i zamena vozila dodaju na atmosferi, svako može da vozi određeni deo rute u drugom modelu atomobila. Muški deo ekipe je očekivao da će mi se dopasti Cayman 718 u zaista prelepoj karmin boji, ali meni je za oko zapao 718 Boxster GTS crnog kolorita, sa crvenim sedištima.

Na dvadesetom kilometru magistralnog puta Kraljevo-Raška, mesto Bogutovac i u njemu zvanično najstarija srpska kafana – “Kafana kod Mira”. Teško mi je pao domaći ambijent, kulinarski specijaliteti, netaknuta priroda, reka, vodenica… Kažu da imaju i fantastičnu kartu pića, ali to naravno nismo probali jer vozimo.

U dvorištu, parkirana u hladovini, čeka nas budućnost. Porsche Taycan Cross Turismo, eletrična zver upečatljive spoljašnosti – na putu postiže ubrzanje identično kao njegovi legendarni prethodnici. 

Na 57 kilometara južno od Kraljeva skrećemo do Studenice. Ogromnu količinu adrenalina, naše vođe puta žele da malo umire. Manastirski kompleks prvi put vidim uživo i na mene baš ostavlja utisak. Stoji na uzvišenju, krasi ga najbogatija romanička fasada. Kolekcija fresaka iz 13. i 14. veka i freska Raspeće Hristovo iz 1207. godine,  zvanično jedno od najvećih dostignuća umetnosti srednjeg veka.

Studenica je zamišljena kao svojevrsni mauzolej rodonačelnika vladarske loze Nemanjića, predstavlja nepokretno kulturno dobro Republike Srbije i spomenik kulture od izuzetnog značaja. UNESKO je 1986. godine uvrstio Studenicu u listu Svetske baštine čovečanstva. Sve ove podatke možete naravno da nađete na internetu, ali naravno, poželjno je videti uživo.

Kolona kreće put Kopaonika. Polako pada mrak i sada krivudave staze i noćno svetlo sa onim čarobnim zvukom motora, stvaraju iluziju da sam u video igrici.

Dolazak na Kopaonik je u večernjim satima. Noćenje u novom lux hotelu Viceroy na samoj ski stazi. Ne znam da li je svaka soba lepa kao moja – savremena sa svim blagodetima modernog doba a nekako rustična. Kao i hotel fantastično se uklapa u pejzaž sa zemljajnim tonovima i svetlim – belim i bež akcentima. Detalji na svakom koraku govore koliko se vodilo računa o svakom segmentu. Jutarnji espreso ispijam na terasi apartmana sa prelepim pogledom na Ski stazu. Hrana fantasticna, osoblje prijatno i diskretno. 

Domaćini iz Porsche Centra Beograd nam na kraju dodeljuju i diplomu Porsche experience 2023. I sada sam ponosni vlasnik iste – biće lep podsetnik na beg od svakodnevnog života.

Foto i tekst: Danijela Blagojević

Najnovije