Harper's Bazaar Srbija

Skoro je vreme da kažemo bonjour Letnjim Olimpijskim igrama 2024.

Šta sve možemo da očekujemo u Parizu

Ivana Španović, Tokio 2022

Posle godina isčekivanja, Igre su bliže nego ikad, sa Olimpijskim kvalifikacijama koje se održavaju tokom aprila, maja i juna. S obzirom na to da gledaoci nisu bili dozvoljeni na Zimskim Olimpijskim igrama 2022. u Pekingu zbog restrikcija COVID-a, Olimpijske igre u Parizu 2024. godine će biti jedne od najviše iščekivanih Olimpijskih igara u skorijoj istoriji. Zapravo, Letnje Olimpijske igre 2024. su bile u centru pažnje od trenutka kada je Francuska potvrđena kao domaćin 2017. godine.

Grad svetlosti, ima čast da po treći put ugosti ovaj svetski sportski spektakl, gde se Olimpijske igre vraćaju u Pariz nakon tačno 100 godina poslednjeg održavanja – 1900, 1924. I 2024. U znaku kulture i inovativnosti Igre će započeti 26. Jula 2024. do 11. Avgusta 2024.

Kako će izgledati Olimpijske igre u Parizu

Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine obećava da će biti spektakularna: Na blistavim vodama reke Sene, povorka barže će prevoziti oko 10.000 sportista do podnožja Ajfelovog tornja.

Osim pariskih istorijskih znamenitosti poput reke Sene, Grand Palais i Ajfelovog tornja, i drugih centralnih lokacija Pariza, gde će se većina igara održati, lokacije za takmičenje će se prošititi na čitav regiona Ile-de-France. Među ovim lokacijama, park na podnožju Ajfelovog tornja će služiti kao privremena otvorena arena, Trokadero će pružiti pogled na triatlon i plivačke događaje, a kultna dvorana Bercy će održati događaje poput umetničke gimnastike i košarke. Neposredno van granica grada, dvorac Versaj će biti domaćin konjičkih događaja poput preskakanja prepona, dresure i krosa. Pet događaja u modernom pentatlonu (mačevanje, plivanje, jahanje, gađanje i trčanje) takođe će se održati u Versaju.

Kreativnost i novi sportski performansi

Pored uobičajenih letnjih sportova poput gimnastike i plivanja, brejkdens (breakdancing) je dodat u olimpijski program za Letnje olimpijske igre 2024. Slično kao skejtbording i surfovanje, koji su svoj debi imali na Olimpijadi u Tokiju, brejkdens proširuje definiciju olimpijskih sportova. Navijači će takođe biti srećni što će videti Pariz uključiti nove sportove poput sportskog penjanja, karatea, i – da – skejtbordinga i surfovanja, na Olimpijadi 2024.

Srbija na Olimpijadi u Parizu

Pored ekipnih sportova, košarke, vaterpola i odbojke, naši sportisti učestvovaće i u individualnim disciplinama po kojima smo poznati I tradicionalno briljiramo – atletika, tekvondo, streljaštvo, plivanje, rvanje, boks. Spisak naših sportista pogledajte na linku.

Foto: Profimedia, Promo

Najnovije