Harper's Bazaar Srbija

Filmska priča o želji, o slobodi, o legendi: CHANEL torbi

Kultna torba prenosi našu smelost, smelost da napokon postanemo junakinje naših života.

“Izvinite, da li imate slobodnih soba?”

Ova rečenica potiče iz filma Čovek i žena (1966), koji istražuje jednu od najvećih emocija u životu: zaljubljivanje. Virginie Viard oduvek je bila strastvena prema filmu – posebno prema Novom Talasu – i želela je da oda počast remek-delu Kloda Leloucha. Delo koje tinja od senzualnosti, sa onom legendarnom scenom na plaži… horizontom dokle god pogled seže… večnim morem… i, naravno, Deauvilom.

Deauville. Odmaralište gde je Mademoiselle Chanel 1912. godine otvorila butik šešira koji nosi njeno ime i gde je 1913. predstavila svoje prve kreacije visoke mode. Nema slučajnosti… Ali ako postoje, one su divne u smislu intuicije, finoće i mudrosti, jer je u originalnom filmu glumica nosila CHANEL torbicu tokom onih scena u kojima izbija ljubav.

Ova kampanja, koju su fotografisali i režirali Inez & Vinoodh, ponavlja skoro reč po reč, kadar po kadar, neke od originalnih sekvenci filma, sa Penelope Cruz, legendom sveta filma i ambasadorom CHANEL-a od 2018. I Bradom Pittom, kultnim glumcem koji sa mnogo delikatnosti oličava pomalo zastrašenog, pocrvenelog čoveka.

Njihovi likovi drhte, prožeti emocijom, od koje se koža ježi. Ruka Penelope Cruz steže torbu, diskretno, kao da sakriva zabrinutost. Njeni prsti miluju prošivenu kožu, čujemo zvuk okretanja kopče i primećujemo lanac preko ramena… Trenutno prepoznatljiva po svojoj savršenoj silueti, modernoj i pravougaonoj, legendarna CHANEL torba i njena besprekorna privlačnost koja je čini tako jedinstvenom i poželjnom.

Torba koju vidimo u filmu Kloda Leloucha zapravo je bila Anouk Aimée-ina torba, njena omiljena, koju je nosila i na i van ekrana. Postavljena na stolu u hotelskom restoranu, između muškarca i žene, legendarna torba simbolizuje sve ono što, u nekom trenutku naših života, daje hrabrost da izrazimo naše najdublje želje. Jedinstven i poseban trenutak. Torba prenosi našu hrabrost, hrabrost da napokon postanemo junakinje naših života.

Na ekranu, ova legendarna torba zrači mirisom, trilogijom emocija: fantazijom, hrabrošću, slobodom. Kao da više ne postoji granica između života i fikcije.

– “Da li imate slobodnih soba?

Ko nije sanjao da postavi to pitanje? Na sat, noć – ili čak ceo život. To je pitanje koje ledi krv u žilama, od kojeg srce kuca brže i jače. To je priča o želji. O slobodi. Taj osećaj da si tako neverovatno živ. U originalnom filmu, Jean-Louis Trintignant je bio taj koji je postavio “pitanje”. U ovom živahnom rimejku, Penelope Cruz pita konobaricu, koju igra Rianne Van Rompaey.

CHANEL torba je amblem. Metamorfozira se u skladu sa raspoloženjem… dnevna torba koja se nosi uveče, verni saputnik od besane noći do buđenja u zoru. Traje ceo život, da bi se potom prenosila s generacije na generaciju. Kolekcija za kolekcijom, pojavljuje se u brojnim varijacijama boja, oblika i materijala. Prožeta smislom, kontrastom i misterijom, odiše osećajem slobode.

To je grb prebačen preko ramena, oslobođena silueta koja otkriva nešto o nosiocu. U sebi nosi samu istoriju kuće CHANEL, njenu sadašnjost, prošlost i budućnost, isprepletenu kao karike njenih isprepletenih lanaca i kožnih traka. To je soba za sebe, sklonište, mesto za ponovno otkrivanje sebe. Kroz godine i CHANEL kolekcije, brojni dizajni odaju počast ikoničnoj torbi, jačajući njen status kao jedinstvene ikone, zaista kao legende.

Zavirite u scene iza kulisa u našoj galeriji:

Foto: Chanel

Najnovije