Harper's Bazaar Srbija

Lična kolekcija Vivienne Westwood na aukciji

Arhivski odevni predmeti, obuća i nakit legendarne dizajnerke

Vivienne Westwood

Aukcijska kuća Christie`s najavila je prodaju lične kolekcije Vivienne Westwood, koja će se održati u junu 2024. “Vivienne Westwood: Lična kolekcija” predstavlja raznoliki garderober pokojne modne kreatorke. Ova kolekcija uključuje odevne predmete, obuću i nakit iz modne kuće Dame Vivienne Westwood. Odabrani komadi važe za neke od njenih najznačajnijih i prepoznatljivih kreacija. Pored toga što ih je dizajnirala, Westwood ih je i neretko nosila tokom poslednjih četrdeset godina svog života. Humanitarna aukcija biće održana sa ciljem sakupljanja sredstava za Fondaciju The Vivienne, Amnesty International, Lekara bez granica i Greenpeace-a.

Najstariji komad na aukciji je dvodelni komplet iz kolekcije “Witches” za jesen/zimu iz 1983. godine. Na aukciji će se pronaći i korsetirana haljina od svilenog tafta iz “Dressed to Scale” kolekcije za jesen/zimu iz 1998. Kao i haljina prugastog dezena sa štampanim propagandnim panelom iz “Propaganda” kolekcije iz 2005. godine.

Na živoj aukciji 25. juna biće predstavljen i projekat THE BIG PICTURE – karte za igru. Westwood je 2017. godine kreirala špil karata kao “Strategiju za spašavanje sveta”, koji sadrži njenu parolu: “Sakupljajte karte. Povežite karte.” Ove ilustracije ističu urgentne probleme sa kojima se čovečanstvo suočava, poput klimatskih promena, društvene nejednakosti i ljudskih prava. Kratko pre smrti, Westwood je izabrala deset svojih najuticajnijih grafika, koje su uvećane i potpisane. Jedne od najpoznatijih grafika koje će se pronaći na aukciji su Ten of Clubs i Five of Spades.

Dama Vivienne Westwood prepoznata je kao jedna od najvažnijih britanskih modnih dizajnera svih vremena. Po mnogima, važi i za najuticajniju modnu dizajnerku poslednje četvrtine 20. veka.  Njen rad je revolucionirao svet mode, kombinujući provokativne elemente s klasičnim britanskim stilom. Poštovana je zbog svoje nekonvencionalnosti, angažovanosti i hrabrosti da izrazi svoje stavove kroz dizajn.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije