Duh Vivienne Westwood u Parizu: Prva revija britanskog brenda nakon odlaska slavne dizajnerke

Suprug i umetnički direktor modne kuće Vivienne Westwood prikazao je kolekciju posvećenu preminuloj dizajnerki na Nedelji mode u Parizu.

Andreas Kronthaler tri meseca nakon smrti Vivienne Westwood – dizajnerka nas je napustila u decembru 2022. u 81. godini, predstavio je kolekciju za jesen-zimu 2023 na Nedelji mode u Parizu. Suprug slavne dizajnerke i glavni umetnički direktor modne kuće, pre same revije pričao je o Vivianne i tome kako su nastali prikazani modeli, koje je, među ostalim manekenkama, nosila i Irina Shayk. 

– Kolekcija je nastajala u talasima, a rad mi je pomagao da lakše podnesem njen odlazak. Ponekad je bilo teško, podignete neki njen predmet, setite se nečega u vezi sa njom… Ovo je moja najličnija posveta njoj.

Kronthaler i Westwood upoznali su se 1989. godine – on je studirao primenjene umetnosti u Beču, a ona je bila gostujući professor na Vienna School of Applied Arts. Vezu su nekoliko godina držali u tajnosti, a Andreas je na njenoj komemoraciji, koja je nedavno održana u Londonu, tokom Nedelje mode, otkrio i neke intimnije detalje njihovog odnosa – ispričao je o tome kako su se držali za ruke i stidljivo ljubili nakon predavanja. Kronthaler je 1993. spremao kolekciju inspirisanu renesansom, Westwoodova ga je pozvala da je razvija u Londonu i nekoliko meseci kasnije njih dvoje bili su venčani. 

U kolekciji posvećenoj Vivianne, Kronthaler se poigravao volumenom – čvrsto krojeni kaputi imaju istaknuta ramena i široke rukave, suknje i haljine se šire, a pantalone sužavaju da dobiju oblik trenerki. Tu su mašne, čokeri, kravate i punk konstrukcije gornjih odevnih komada, floralni dezeni, čipka, ogrtači sa kapuljačom, slojevito oblačenje, platforme.

Omaž kreatorki dat je iz kroz muziku koja se ula u pozadini – T.N.T numera rok benda AC/DC i tradicionalno zatvaranje sa modelom koji je nosio svadbeno odelo, ovog puta Cora Corre, unuka Vivianne Westwood. Cora je na sebi imala čipkasti beli kombinezon uz odgovarajuće čizme sa platformom.

Revija je uključivala i slavne goste, među kojima su bili glumci Jarde Leto i Julia Fox, kao i dizajner Jean – Paul Gaultier, model Georgia May Jagger i muzičarka Halsey. 

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije