Ključni runway momenti sa Milanske nedelje mode 2023

Šta nam je sve donela poslednja nedelja u italijanskoj prestonici mode.

Mesec mode privodi kraju svoje revije za proleće/leto 2024, zaokružujući pretposlednju nedelju mode u Milanu. Italijanska prestonica mode ugostila je proteklih dana creme de la creme modnog sveta, sve pod jednim krovom.

Od prvog do poslednjeg fantastičnog dana, kultni italijanski brendovi – kao što su Gucci, Prada, Versace i Armani, zajedno sa mnoštvom mladih dizajnera u usponu, predstavili su svoje impresivne kolekcije za proleće/leto 2024. Mi vam donosimo najistaknutije momente zabeležene na milanskim pistama.

Među kolekcijama koje su se izdvojile, apsolutno je dominirala i ona brenda AVAVAV, pod kreativnom palicom Beate Karlsson. Reč koja najbolje opisuje reviju bila bi „hitnost“. Počelo je tako što je osoblje iz bejkstejdža uzurbano postavljalo naziv brenda na zidu, da bi potom manekenke izlazile praktično trčeći po pisti. Na jednom od dizajna stajao je natpis “no time to design”, naglašavajući čitavim performansom i kolekcijom vremenski šrkipac u kom se modna industrija nalazi.

Giorgio Armani predstavio je svoju kolekciju pod nazivom “Vibes” noseći satensku jaknu i satenske sive pantalone. Većina odevnih kombinacija takođe je imala istu kombinaciju, a to se moglo videti u cropped košuljama, sakoima, prozirnim bluzama i haljinama bez bretela koje su se nosile preko pantalona.

Za proleće 2024. kolekcija Bottega Veneta imala je ručno oslikane mape, cvrkut ptica i vodopade koji su predstavljali pozadinu u modnoj šumi. Ono što ne smete propustiti iz ovekolekcije su: trench kaputi, klač torbe, trikotaža, prugaste košulje i kravate od kože.

Britanski dizajner Maximilian Davis predstavio je svoju treću kolekciju za Ferragamo, ukinuvši prepoznatljivu crvenu boju brenda, kladeći se na crnu, belu i zelenu paletu. Bilo je uglađenih crnih odela, košulja sa rajsfešlusom i plisiranih pantalona koje su se odlično slagale sa japankama.

Gucci i Versace zapalili su Milano svojim spektakularnim kolekcijama. Italijanski dizajner Sabato De Sarno, debitovao je svojom prvom kolekcijom „Gucci Ancora“, koja je imala jednostavne siluete sa akcentom na zabavu. S druge strane, Claudia Schiffer imala je svoj veliki povratak, zatvarajući Versace reviju.

Uz to, tu su bile i dukserice sa Gucci natpisom koje su se odlično slagale sa tamnocrvenim kožnim donjim delovima, kožnim jaknama, puloverima sa velikim kragnama i ukrasima. Sabato je upotpunio  kolekciju I senzualnim donjem vešom od providne čipke.

Dizajneri Francesca Liberatore i Gianluca Alibrando predstavili su svoje kolekcije prepunoj publici prvog dana Milanske nedelje mode. Njihov rad doneo je kreativnost i inovativnost. Dok je Francescina kolekcija predstavljala savršen spoj elegancije, održivosti, kvaliteta i dizajna, Gianlucina kolekcija je ostavila trag u umu publike. Bilo da se radi o cvetnim lavirintima, trakama, šljokicama ili puno svetlucanja u toplim i svetlim nijansama, asortiman je imao neke elegantne teksture i savršene krojeve.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije