Harper's Bazaar Srbija

Okrenuti Srbiji otvoreni za svet – Perwoll Fashion Week Digital

U okviru večerašnjeg izdanja Perwoll Fashion Week Digitala prikazane su kolekcije sa izraženom inspiracijom u srpskoj tradiciji i kombinovanjem iste sa različitim svetskim kulturama. Razgovaralo se i o cirkularnoj ekonomiji modne industrije naše zemlje i mogućnostima za kvalitetnije korišćenje resursa uz smanjenje zagađenja okoline.

Količina odeće kupljene u Srbiji je 80 000t godišnje. Često je vrlo upitnog kvaliteta i sastava! U okviru Perwoll Fashion Week Digital-a, na panelu  Održiva – cirkularna ekonomija modne industrije diskutovalo se na temu ciljeva, koncepta, perspektive, mape puta cirkularne ekonomije u Srbiji. Govorilo se i o sporoj modi, ponovnoj upotrebi iskorišćenih resursa, deljenju i pružanju usluga umesto kupovine novih komada, produžavanju životnog veka tekstila. Učesnici panela bili su Maja Radetić, profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta, Miloš Ivković, direktor IVKO woman i predsednik UO klastera FACTS, Nataša Gligorijević, direktorka Centra za održivi razvoj Srbije, Ana Trošić Trajković, modni dizajner, a moderator je bio Nenad Radujević, direktor Beogradske nedelje mode.

NONNA HANDMADE je porodična firma u čijem radu učestvuju tri generacije koje nastavljaju tradiciju veza, modelovanja i tkanja nesleđenu od dede i nane, po kojoj brend i nosi ime. Kolekcija Nona Ethno za proleće-leto 2021 obrađuje dva segmenta kulturne baštine kao inspiraciju. Motivi veza istočne Srbije i motivi veza iz beogradske građanske porodice s početka dvadesetog veka. Boje u kolekciji su natur bela sa pink i zlatnim vezom. Materijali su isključivo pamuk i svila.

Specijalni segment večerašnjeg programa Perwoll Fashion Week Digital-a predstavljalo je emitovanje modnog performansa SVETLOST kog su 2006. godine u okviru 19. Beogradske nedelje mode, u Sava centru,  realizovali studenti Fakulteta primenjenih umetnosti povodom 150 godina od rođenja velikog Nikole Tesle!

NEO DESIGN brend dizajnerke Nevene Ivanović prezentovao je kratki modni video pod nazivom ITAIDOSHINEO. Ovaj video je spona između kolekcije MOKOSHNEO i  kolekcije JUUNISHINEO koja će biti prikazana u martu sledeće godine na FASHIONCLASH festivalu u Holandiji. Video prikazuje #neowarrior koja se priprema za svoj susret sa svojom srodnom dušom iz drugog sveta. ITAIDOSHIN je japanski izraz za harmoniju koja nastaj kada se dve duše savršeno poklapaju.U svim NEO kolekcijama jako je bitna spona između suprotnosti koje se upotpunjuju i daju smisao jedna drugoj.Video je sniman na lokaciji koja je sama po sebi nestvarna i izmeštena iz prostora i vremena, srednjevekovna crkva Arača u blizini Novog Bečeja. Udaljena od svakog vida civilizacije čini da zaboravite gde se nalazite i da se potpuno uživite u svaki scenario koji zamislite. Iza kamere našao se Zoran Rašić- LU.MESS  i zbog njegovog umeća će vas upravo ovaj video naježiti i uvući u svoju nadrealnu atmosferu

Videli smo i predstavljanje  nove kolekcijE ANAHATA, brenda BULKA iza kog stoji dizajnerka Nina Bogosavljev, a koja je prikazana u septembru na istorijskom, prvom online izdanju Londonske nedelje mode u okviru programa u organizaciji Fashion Scoute-a. U ovoj kolekciji prikazana je neiscrpna inspiracija u spoju dva kraja sveta, Indisjkih vivdnih boja, slavljenja života, izlazaka Sunca, razigranost materijala i srpske tradicije i ornamentike. Izuzetna pažnja pridavana je izboru materijala i izradi svakog unikatnog komada i saradnji sa vrhunskim stručnjacima isključivo u našoj zemlji.  Kolekcija je začinjena beskrajnim entuzijazmom i radošću življenja.

VIKTORIJA DŽIMREVSKA za prikazanu kolekciju inspiraciju nalazi u svojim grafikama, u igri printova, u unutrašnjim emocijama, u urbanim ženama, u njihovoj snazi, pozitivnim vibracijama i individualnosti. Kolekcija se sastoji od oversized prolećnih mantila, prsluka, haljina, pantalona i tašni, slojevito kombinovanih pročišćenih formi, providnih površina, asimetričnih momenata, momentalno neophodnih zaštitnih maski. Materijali su prirodni i veštački, lan, pamuk, keper, til, skaj. Preovlađuju kontrasti, printovi, bela i crna i razne nijanse boje peska.

Najnovije