Play It Safe: Prva revija brenda Balenciaga nakon skandala

Stvarajući kolekciju za jesen 2023, Demna Gvasalia odlučio je da kreira odeću, a ne senzacionalizam.

Bez mnogo pompe oko revije i kolekcije, brend Balenciaga otkrio je planove za budućnost – suptilno se distancirati od skandala koji je potresao modnu kuću krajem 2022. i preusmeriti pažnju na odeću.

– Moda je postala zabava, ali taj deo često zaseni njenu suštinu, pisalo je na poruci koju je gostima revije ostavio na sedištima Demna Gvasalia, kreativni direktor kuće.

Dizajner gruzijskog porekla istakao je da je u poslednjih nekoliko meseci, spremajući kolekciju, shvatio zašto je uopšte počeo da se bavi modom.

– Trebalo je da potražim utičište za svoju ljubavnu vezu sa modom, a instinktivno sam je pronašao u procesu izrade odeće. I zato mislim da moda nije zabava, već umetnost. Pravljenja odeće, napisao je Demna.

I zaista, na pisti se mogla videti samo odeća, ne i logotipi, patike, dramatični momenti po kojima su se revije kuće Balenciaga uvek izdvajale od drugih (iscenirana snežna oluja, torbe u obliku kesa za otpatke, blato na pisti). Ove godine na pisti od slonovače dominirao je čist minimalizam, baš kao i publici – iako je imala 700 zvanica, samo nekoliko ultrapoznatih ličnosti sedelo je u prvom redu (korejsko – američki reper Big Matthew, tajvanska pevačica Rainie Yang, kineska glumica Song Jia).

Boje su bile svedene, sve što je bilo intenzivno možda jesu naramenice na nekoliko modela i duksevi sa istaknutim mišićima. Kroj je bio besprekoran, a umesto malih torbi primećene su velike Balenciaga tašne (neke od torbi se zaista zovu Huge Bag).  Od aksesoara su se izdvojile sportske naočare u boji i to bilo to – povratak kreiranju, umesto izazivanju šoka kod publike jer brend Balenciaga teško da će bro da se oporavi od šoka koji su u javnosti, krajem prošle godine, izazvale dve njihove kampanje, u kojoj su korišćena deca, nakon čega je kuća optužena za dečju pornografiju i seksualno uzmemiravanje.

Uprkos skandalu u kući niko nije smenjen, a Demna je istakao da je sve to bila jedna velika lekcija.

– Zaista, to je sve promenilo moj način rada, koji je ranije bio više instinktivan, provokativan i to samo zato što sam radio stvari za koje sam mislio da bi mogle biti zabavne. Mislim da ću u ubudućnosti imati ozbiljniji, zreliji pristup svakoj ideji ili slici koju stvorim u glavi. Odlučio sam da se vratim korenima, kad je moda u pitanju, ali i korenima modne kuće Balenciaga, a to je dizajniranje kvalitetne odeće, a ne stvaranje imidža ili buzz-a.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije