7 prolećnih trendova po izboru Harper’s BAZAAR-a

Doba kobalta

Prošlog proleća, boja koja je definisala modu bila je fuksija, i to zaslugom Pierpaola Picciolija. Ove godine, došla je dominacija hladnijih boja i to u vidu kobaltno plave. David Koma je predstavio urbanu ratnicu sa bomber jaknom i čizmama preko kolena, Richard Quinn je izveo mantil od taftf svile, naglašenog volumena, koji nas vraća u pedesete godine, a Sarah Burton za Alexander McQueen maestralno je izvela haljinu od sečenih bandaža, čime je iznova dokazala da je kraljica kroja i stroge forme.

Čista elegancija

Simplizam u modnom odevanju ponajviše je definisao njujoršku modnu scenu devedesetih. Ove sezone, pročišćene forme imaju svoj comeback i iznova su inspirisale američke dizajnere poput Michaela Korsa, koji je smislio kombinaciju u vidu atlet-majice i predimenzioniranih pantalona. Ova tendencija prešla je i Atlantik i našla se kao kolekcija Gabrijele Hearst, ispred kuće Chloe, koja je predstavila romantični kožni trenč irađen od recikliranih komada, dok je Miuucija Prada prelistala sopstvene arhive i pokazala da je majstor minimalizma.

Vreme kože

Nemoguće joj je odoleti. Bez obzira na doba godine, koža crne boje ne prestaje da fascinira. Žena koja je nosi odjednom postaje ikona stila i kraljica spostenog univerzuma. Tom Ford dao nam je svoju verziju edgy kraljice koja nosi top i suknju midi dužine od kože, Peter Do ju je obukao u oversized sako i pantalone, a čak je i Virginie Viard kreativna direktorka kuće Chanel, poznata po romantičnoj estetici, ove sezone dala svoj predlog kožnog outfita. Ona je smislila top na bretele i šorts od crne kože sa belim tufnama, koji se između ostalo našao na naslovnoj strani magazina koji vam je trenutno u rukama.

Recite da haljini

Sudeći po kreacijama modnih dizajnera, najvažnija haljina ove sezone nije mala crna, nego velika bela. Pogotovo ako pogledamo kreaciju Molly Goddard, koja je reviju završila sa haljinom velikih dimenzija, u potpunosti napravljenu od tila. Richard Quinn u finalu revije predstavio je haljinu koja kao sastavni deo ima čipkani veo koji prekriva lice. Maria Grazia Chiuri dala je svoju viziju venčanice, kao mini-haljine sa naglašenim donjim delom u stilu krinoline.

Minijaturna čudesa

Ne kaže se bez razloga da je tašna omiljeni modni komad. Ove sezone, ovaj detalj je malih dimenzija, ali velikog uticaja na celokupnu odevnu kombinaciju, što i ne čudi pošto je ponajvše definisan sevetlucavim detaljima koji privlače pažnju. Model Valentino Loco tašne predstavljen je u potpunosti pokriven kristalima, dok je kuća Chanel tašnice prikazala u formi morskih zvezda i kutija senki za oči. Proleće je pred vama i nema razloga zašto ne biste bile razigrane sa aksesoarima.

Cvetna simfonija

Cvetni detalji simbolišu romantiku i preobražaj, te ne čudi što sa svakom prolećnom kolekcijom postaju lajtmotiv. Wes Gordon, ispred kuće Carolina Herrera, Prikazao ih je kao 3D detalj na bretelama grimiznocrvenih haljina. Johnny Johansson, za švedski brend Acne Studios, bio je svedeniji i floralne motive aplicirao na transparentne haljine od tila, a Miuccia Prada odlučila se za ornament đurđevka, koji je pozicionirala na haljine midi dužine, intenzivne narandžaste boje.

Ekspresija boja

Svedenosti ove sezone nema mesta, pošto dve udarne boje koje se međusobno prepliću jesu iz neonskog tonaliteta. Jarkožuta i zelena definisale su neke od najznačajnijih kolekcija sezone, što je najevidentnije u kolekciji Donatelle Versace, koja je predstavila malu žutu venčanicu sa odgovarajućim velom. Jonathan Anderson, za špansku kuću Loewe, sličan kolorit upotrebio je u dizajnu mini-haljine, koja kao fokalni motiv ima cvet anturijuma. Zelenog, naravno.

 

Foto: Profimedia

Tekst: Marko Mrkaja

 

Najnovije