Cape – superherojski trenutak ovogodišnje mode

Trend koji ne biste smeli propustiti ove sezone.

Ključni komad svake „herojske“ odeće, ali i osnovni dodatak u kostimima mađioničara – ogrtači, uvek su sa sobom nosili mitsko tumačenje: ko ih nosi ima moći koje drugi lako prepoznaju, dok istovremeno pod njima sve nestaje.

Čini se da simbolika koja se pripisuje ogrtaču nije ostavila ravnodušnim dizajnere koji su, u vreme kada je osnaživanje žena u središtu novog, post-feminističkog diskursa i doba provokativno brzih promena u svim oblastima, želeli da ponude ženama odeću koja će ojačati – bar simbolično – njihovo prisustvo. U tom procesu je, zapravo, dodato izbijanje pandemije i ogrtači su stekli još jedno simbolično tumačenje u pojavi covid ere: kao „zaštitni ogrtač“ od svake pretnje.

Pored zanimljive simbolike koja prati ogrtače i njihove vrlo lepe, ženstvene siluete, to je i vrlo udobna i fleksibilna odeća. Cape karakteriše kroj bez rukava koji pokriva leđa i veže se oko vrata. Ovo je, naravno, osnovna verzija, ali u kreacijama dizajnera pronalazimo mnogo varijacija. Počevši od možda najekstremnijeg predloga koji su piste ponudile, očigledno su puff pelerine koje je predstavio Rick Owens reciklirajući stare Monclerove jakne i povezujući metalnu kopču oko vrata, s pravom postali najekscentričniji „štitovi“ za hladnu zimu.

Ako je ovo ipak previše odvažna verzija za vas, elegantne pelerine Celine i Michael Kors u zemljanim, toplim nijansama postaju svakodnevni celodnevni izbor za ležeran izgled. Strukturiranije modele predlaže Givenchy i najdramatičnije Brandon Maxwell i Balmain koje su nesumnjivo šik izbor sezone za večernja pojavljivanja.

Naše favorite otkrijte u galeriji.

harpersbazaar.gr

Najnovije