Povratak grunge estetike

Ulazak na velika vrata modnog stila iz devedesetih godina.

Barbiecore, modna estetika grupe Spice Girls, ali i Gwen Stefani iz No Doubt, pa provokativni stil Lil’ Kim i slatki stajlinzi Britney Spears, sve to možemo i danas da vidimo na našim ulicama. Moda devedesetih vratila se na velika vrata. Nose se prugasti crop-topovi, čokeri, cipele sa platformama, šuškave trenerke, pantalone sa džepovima, dubok, ali odnedavno i spušten struk, džins od glave do pete, ali i teksas jakne i prsluci, vojničke čizme – sve ono što smo obožavali pre početka novog milenijuma. Sada je došlo vreme za jedan od najvoljenijih stilova – grunge, kojeg se nikad u potpunosti nije odrekao, recimo, dizajner Marc Jacobs, a koji je proslavila grupa Nirvana, tačnije njen frontmen Kurt Cobain i njegova muza i supruga Courney Love. 

Ono što je bilo osobeno za lokalnu, street style estetiku West Coast muzičara vrlo brzo našlo se na modnim pistama. Poznata po opuštenoj i gotovo nepromišljenoj ležernosti, grunge moda nije postala mejnstrim sve do rođenja zvuka iz Sijetla, koji je kombinovao pank, hevi metal i rok iz osamdesetih. Bendovi poput Melvins, Green River, Soundgarden, ali i kultne Nirvane, u to vreme definisali su muzičku scenu, a modni pokret krenuo je Kurta, koji nije postao samo muzička nego i modna ikona. 

Mnogi vodeći dizajneri devedesetih prihvatili su grunge estetiku, među njima i Calvin Klein (poznata je njegova kolekcija za proleće 1993, koju je nosila Kate Moss). Ana Sui napravila je fanki printove i vrećaste pantalone koje je prikazala iste godine na Nedelji mode u Njujorku, a pomenuti Jacobs kreirao je celu grunge kolekciju dok je kreirao za modnu kuću Perry Ellis (kolekcija koja je lansirala njegovu karijeru). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @curatedbyy

Grunge je na modnom radaru i ove jeseni. U kolekcijama za jesen i zimu 2022, videli smo izbledeli i pocepani džins, flanelske karirane košulje uvezane oko struka, iznošene pamučne majice i pletene oversized džempere. Sve to upareno je sa crnim vojničkim čizmama, među kojima dominiraju Dr. Martens, sa aksesoarima kao što su čokeri, pletene kape, crni kaiševi sa nitnama, chunky naočare.

U našoj galeriji pogledajte kako savremeni dizajneri koriste grunge estetiku iz devedesetih i inspirišite se. A ako čuvate neke od svojih odevnih komada iz tih godina, možda je vreme da ih ponovo izbacite na svetlost dana. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

Najnovije