Harper's Bazaar Srbija

Sfere od uticaja

Neodoljiva privlačnost bisera, kao nakita koji simbolizuje žensku snagu i eleganciju

Kada se Kamala Haris obratila Americi kao prva žena zamenik predsednika Sjedinjenih Država, nemoguće je bilo ne primetiti njenu odevnu kombinaciju – odelo sa krupnim bisernim minđušama. Biseri su bili deo njenog odevanja još od perioda studija na Harward univerzitetu, u kom je bila deo sestrinstva koje se zvalo Dvadeset bisera. Čak je i na svojoj diplomskoj fotografiji nosila bisernu čoker-ogrlicu i minđuše. Njena ljubav prema ovim specifičnim komadima nakita svrstavaju je u grupu slavnih žena koje su redovno koristile bisere kao deo svog modnog ansambla.

Žene poput Grace Kelly, kraljice Elizabethe II i Jackie Kennedy predstavljaju epitete ženske elegancije i odvažnosti. Prema rečima dizajnera Prabala Gurunga, koji sarađuje sa japanskim juvelirom Tasaki, koji se pre svega bavi bisernim nakitom, “biseri imaju jedinstvenu rafiniranost, senzualnost i jačinu koja savršeno odgovara konceptu snage matrijarhata“.

U rukama dizajnera kao što su Gurung ili pak Simone Rocha i Alessandro Michaele biseri postaju modernizovani stilski detalj, reinterpretiran za nove generacije snažnih žena koje će ih sa zadovoljstvom poneti. Moderne kreacije uključuju bisere koji su asimetrični, atipičnog oblika, a ukloplje- ni sa dijamantima poprimaju nove dimenzije luksuza. Famozna Gabrielle Chanel bila je neverovatan ljubitelj bisernih ogrlica i vrlo retko (praktično nikada) nije bila viđena bez njih. Motiv bisera sastavni je stilski kod kuće Chanel koji danas Virginie Viard intepretira u svojim kolekcijama. Klasična tašna na preklop od kavijar kože učinjena je neodoljivom uz nisku bisera koji prate liniju njenog kaiša.

Foto: Profimedia

Najnovije