Trendovi sezone jesen/zima 2021 kroz brojeve

Numerička analiza trendova koji su se izdvojili sa Nedelja mode.

Mesec mode je završen, a sa njim i Nedelje mode u Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu sa kolekcijama za sezonu FW21.

Pored zanimljivih prezentacija i revija, mesec mode je za sobom ostavio i brojne trendove koji će obeležiti sledeću jesen.

Na prvi pogled lako je uputiti se na neke vrlo karakteristične trendove, poput jakog prisustva krzna i somota u mnogim kolekcijama, ali ako moramo razgovarati u brojkama, onda ćemo vam reći da je za sezonu FW21 predstavljeno 650 trendova. Tako bar kaže Heuritech-ov modni izveštaj, platforma koja koristi veštačku inteligenciju za analizu stajlinga objavljenih na društvenim mrežama i iznošenje predviđanja zasnovanih na brojevima.

Prema izveštaju Heuritech, analiza napravljena sa 246 revija i 5.430 izgleda, rezultirala je sa 650 trendova, od kojih se izdvajaju sledeći:

Najpopularniji otisci bili su pruge i karirani print koji su se pojavili na 246 look-ova i predstavljaju 4,5% od ukupnog broja. Međutim, monohromatski izgled bez uzoraka ili drugih dizajna odgovara 53% (2.861) što dokazuje da je želja za vanvremenskim šik izgledom i dalje jaka.

Što se tiče boja, neutralni tonovi se pojavljuju u 40% (2.186 izgleda) od ukupnog broja ispitivanih izgleda sa najpopularnijim bojama - bež, smeđa, khaki i crna. Topli tonovi zauzimaju drugo mesto zauzimajući 329 izgleda, što je zanimljivo jer se za zimu predlažu boje poput ružičaste, crvene, narandžaste, koje se smatraju više letnjim bojama.

Kada govorimo o tkaninama, somot i krzno nas dovode u zimsko raspoloženje, vraćajući osećaj bezvremenskog luksuza. Somot je pronađen na 134 izgleda, dok je krzno na 106, i naravno govorimo uglavnom o veštačkom krznu, jer je većina brendova sada zainteresovana za procese održive proizvodnje tkanina.

Konačno, u pogledu silueta, mini haljine su se pojavile 236 puta, vraćajući seksi izgled u kojem dominiraju karneri, nakit, izrezi, naglašeni rukavi itd. U isto vreme, svečane pantalone se pojavljuju na 377 look-ova.

Trendove u procentima možete pogledati u galeriji fotografija.

Pročitajte još

Pročitaj još