U modnom fokusu: Kako da stilizujete Matrix trend?

Nemoguće da već niste primetili? Crni lateks i koža od glave do pete prilično su upadljivi.

Anglicizam koji se ustalio i u domaćem modnom rečniku “fashion statement” govori o upečatljivom stajlingu koji na vaš izgled stavlja potpuni fokus i koji je (poželjno bi svakako bilo) u tendu.

Trenutni, aposulutni fashion statement je takozvani Matrix izgled, koji ste mogli primetiti na Irini Shayk, Belli Hadid, Juli-ji Fox i mnogim drugim poznatim devojkama, čija imena se nalaze u naslovima modnih portala.

Mogli bismo reći da je za to kriv poslednji nastavak Matrix franšize, koji se u bioskopima pojavio krajem 2021., ali ukoliko bacite pogled na Balenciaga kolekciju za proleće/leto 2022, a prezentovanu u ranu jesen prošle godine, onda je jasno da sveopšta inspiracija za ovaj smeli look, ipak nije četvrti nastavak filma.

Potrebu za cyber punk estetikom, koja je podjednako osnažujuća i nabijena seksualnom tenzijom, iznedrila je postdistopijska atmosfera u kojoj trenutno obitvamo.

Makar se nadamo da je u pitanju (post)distopijska atmosfera.

Kada je u pitanju prepoznatljiva modna estetika, koja verno dočarava atmosferu i radnju filma, za nju je odgovorna Kym Barrett – koja je zahvaljujući ovoj moćnoj kostimografiji, učvrstila svoje mesto u istoriji kinematografije.

Od trenutka kada se pojavio u bioskopima 1999. godine, Matrix je inspirisao brojne modne dizajnere, stajlinge koji su se našli na crvenim tepisima i street-style outfite.

Kolekcija jesen/zima iz 2008. Yohji Yamamota, vuče direktnu inspiraciju upravo iz Matrixa, baš kao i nešto novija kolekcija Toma Forda (u pitanju je ona za jesen/zimu iz 2019. godine).

Međutim, kada govorimo o aktuelnoj godini, reklo bi se da Matrix trend neće biti aktuelan samo tokom jedne sezone, već tokom čitave 2022.

U našoj galeriji pogledajte kako su ovaj stil u poslednjih nekoliko meseci stilizovala poznata imena i inspirišite se.

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

 

Najnovije