Whale Tail: Zašto se neprestano vraćamo trendu iz 90-ih?

Da li se tanga gaćice koje vire ispod komada odeće vraćaju na modnu scenu?

Čini se da se jedan od najkontroverznijih trendova iz 90-ih i ranih 2000-ih godina nedavno ponovo vratio u modu, a mlade zvezde poput Belle Hadid i Due Lipe pojavile su se u tangama sa „visokim strukom“.

Beauty mogul Kim Kardashian takođe je trend prenela direktno na društvene mreže, pošto je nedavno pozirala kreativnom direktoru Givenchy-ja Matthew Williams-u u seksi dekoltiranoj haljini iz kolekcije proleće/ leto 2020 koja otkriva leđa sa vidljivim crvenim tangama.

Iako je poreklo besramnog prikazivanja tangi počelo sa burlesk plesačicama 1930-ih kao deo njihovih kostima, takozvani „whale tail“ trend debitovao je na reviji Jean Paul Gaultier-a za proleće/leto 1997, koja je uključivala izloženo donje rublje, tange i gaćice podjednako.

Zatim je Tom Fordova kolekcija Gucci za proleće/leto 1997. godine predstavila modele koji su šetali sa vidljivim tangama. Tanke trake su takođe predstavljene, ovaj put sa odećom preko njih, i za Fordovu kolekciju proleće/leto 1998.

Nezaboravni Gucci komadi ponovo su postali popularni kada je zvezda Keeping Up with the Kardashians  pozirala u neonsko zelenom dvodelnom kompletu sa vintage dvostrukim G tangama sa logotipom dok je promovisala KKW beauty na Instagramu 2018. godine.

Pre  Kardashian, izložene tange iz 90-ih i ranih 2000-ih bile su popularne među muzičkim i filmskim zvezdama koje su pomogle da tange postanu deo njihovog stajlinga kombinujući ih sa pantalonama niskog struka.

Donje rublje čak ima svoj vlastiti pop-kulturni trenutak u spotu "Thong Song" Sisqo-a iz 1999. godine.

Na dodeli MTW Video Music Awards 2000. godine trend vidljivih tangi je takođe doživeo veliki povratak zahvaljujući Britney Spears koja je izvela svoju hit pesmu „Oops I Did It ... Again“ u zlatnom dvodelnom kompletu sa tangama. Potom su Christina Aguilera i Halle Berry  „zapalile“ crveni tepih VMA pokazujući trake donjeg rublja sa visokim strukom.

Paris Hilton sledila je primer sledeće godine, noseći otkrivene ružičaste tange na prezentaciji Lloyd Klein za jesen / zimu 2001. u Njujorku.

Međutim, sredinom 2000-ih, opsesiji je došao kraj, kada su i tange i nizak struk napustili modne trendove.

Ali kao i svi trendovi, i ovaj trend je dokazao da je moda ciklična. 2018. i 2019. godine dizajneri su počeli da ponovo predstavljaju odeću sa vidljivim tangama na pistama, a na događaju Met Gala, Hailey Bieber se pojavila na crvenom tepihu u ružičastoj haljini Alexander Wang koja je imala dekolte na leđima i tange u istoj boji.

Od tada, tange visokog struka videli smo na pistama Jacquemusa, Givenchy-a i drugih. U Versace ženskoj kolekciji proleće/leto 2021, modeli su šetali pistom u kolekciji koja je inspiriana devedesetim - Bella Hadid nosila je pantalone niskog struka sa crnim tangama.

Iako možda nećemo u potpunosti zaboraviti na farmerke sa visokim strukom zbog modela niskog struka sa vidljivim tangama, nakon godinu dana provedenih kod kuće, mnogi od nas spremni su na neke modne rizike.

Sudeći po raznim fotografijama zvezda A liste i fotografijama na društvenim mrežama koje promovišu trendove devedesetih i dvehiljaditih, možda bismo uskoro šetali u našim omiljenim tangama razmišljajući: "Oops We Did It...Again!"

foto:profimedia/instagram

Pročitaj još