24 sata sa… Mates

Svakodnevica obojena JUGO estetikom, uz kolekcije i kampanje koje veličaju minula vremena. Upoznajte Sašu Stevića i Marka Ilijeva, modni duo koji nosi prošlost u budućnost.

Marko:

7:00-7:30 To je interval kada se budim, na zvuk alarma, a vrlo često i pre njega. Mnogo volim jutra pa samim tim obično pomeram alarm unapred. Ukoliko je to dan kada trčim, nakon jutarnje rutine sledi do sat vremena trčanja. Dok trčim uz muziku najbolje maštam, smišljam i plačem.

8:00 Tuširam se, pravim limunadu sa toplom vodom i narednih 15 minuta dok je pijem ujedno proveravam poruke i mejlove. Veoma mi je važno da prvih sat, sat i po u danu ne koristim mobilni telefon.

Saša:

08:30 Budim se uz alarm, neretko zvoni i više puta uz odlaganja. Pored regularnog na telefonu imam i jedan glasniji koji zvoni kao iz lonca, nalik na „Gorenje” budilnik iz sedamdesetih. Ukoliko propustim sve alarme svakako me Marko probudi pozivom na fiksni telefon – to zvono sigurno čuju sve komšije u zgradi. Moja jutarnja rutina sastoji se od puštanja ploče i odlaska pod tuš. Poslednjih dana jutro ispratim muzikom iz filma La piscine, ili nekom od ploča Minje Subote i hora “Kolibri”.

Marko:

9:00 Obično doručkujem sledeće tri stvari: ovsenu kašu sa svežim voćem, jaja na neki od načina ili nešto iz pekare (uglavnom je to burek sa mesom). Doručak mi je važan i ako ga preskočim ili odložim za kasnije, postajem nervozan.

Saša:

09:15 U ovo vreme sam uvek za radnim stolom. Prelep je. Pripadao je nekoj od kancelarija Radio Beograda. Siguran sam da je osoba bila pušač jer ima nekoliko tragova na sebi koje mi je žao da restauiram jer me to inspiriše da zamislim Seku Sablić kako sedi u agenciji Perspektiva.

Odgovaram na mejlove, telefoniram sa saradnicima – dobavljačima, proizvodnjom, radionicom i knjigovođom – sve u zavisnosti koji je deo procesa u toku, a i u odnosu na obaveze koje imamo. Zatim ugovaram sastanke i probe za taj dan. U nekom trenutku primetim da je  zemlja u saksijama sa mojim fikusima i monsterom suva, pa brzo sve zalijem i osvežim vodom iz prskalice.

Gradske fasade krasili su plakati za seriju dukseva Vesnici proleća 

Marko:

9:30 Završavam birokratske obaveze po gradu – pošiljke, banku, knjigovođu i ukoliko ostane vremena odlazim do reke da uhvatim sunce i popijem kafu.

Saša:

10:45 Ukoliko postoje porudžbine koje šaljemo iz Pančeva onda ih u radionici u Pančevu spakujem i pošaljem poštom pre odlaska za Beograd.

Marko:

11:00 Poslednjih par meseci treniram plivanje te sam tri puta nedeljno na bazenu. Trčanje je kod mene bilo u fokusu prethodne dve godine i sada sam ga zamenio sa plivanjem. Ne u potpunosti, ali mnogo ređe trčim.

Saša:

12:15 Doručkujem uvek usput. Ponekad svratim na burek u “Bistro” u Pančevu. To je uvek radost za moje nepce.

12:30 Vožnja autobusom do Beograda traje dvadesetak minuta. To vreme najčešće iskoristim za slušanje podkasta – uglavnom slušam “Agelast” ili “BoF”.

Vibrantna kapsula kolekcija kreirana u saradnji sa GIR-om 

Marko:

13:00 Krećem autobusom za Beograd, u drugi deo radnog dana. Nalazim se sa Sašom kako bi išli zajedno, ili me on već čeka u radionici.

Saša:

13:15 U radionici uvek ima posla, kako narod kaže „ima posla ko hoće da radi”. Provodim vreme sa modelarkom i šivačima. Sve u zavisnosti od toga da li je u toku izrada kolekcije ili nekog custom made modela. Imamo probe, fitinge, testiramo krojeve, materijale i unosimo izmene. Vreme u radionici mi se uvek čini kao da proleti i da mi ga nikad nije dosta.

Marko:

13:30 Prolazimo aktulene projekte u radionici sa vođom proizvodnje i modelarkom, komentarišemo ono što je urađeno do sad. Trudimo se da iznedrimo što pre kolekciju za leto koje nas očekuje.

Saša:

15:00 Ovo je vreme za sastanke sa spoljnjim saradnicima i klijentima. Trudimo se da sastank bude koncizan i produktivan te da traje najviše 30-45 minuta.

Marko:

15:00 Vreme je za ručak. Sledi mala diskusija između Saše i mene šta nam se jede i shodno tome sedamo u neku kafanu ili restoran da ručamo. Često je to kafana „Suvobor” jer obožavamo njihovu hranu. Uz jelo prelazimo sve tekuće teme. Često nam se na ručku pridruže i saradnici ukoliko smo u sred kreativnog procesa ili pripreme kampanje.

Česta putovanja služe i za inspiraciju 

Saša:

16:00 Ručak je vreme kada najčešće ja izvoljevam. I ako neretko jedemo u tradicionalnim kafanama, neretko  poželim da izbor padne na italijsnsku, kinesku ili meksičku kuhinju.

Marko:

16:30 Ako ne pojedemo urmašicu kao dezert onda odlazimo negde na slatkiš i kafu, domaću, amerikano ili  produženi espresso bez mleka. Kafu pijem samo uz kolač, u suprotnom je i ne pijem. Ovo je takođe vreme kada odgovaramo na mejlove, zahteve klijenata ili pravimo raspored za naredne dane. Ukoliko nismo na kafi i dezertu onda smo po gradskim metražama i pozamanterijama.

Saša:

17:00 Vreme u Beogradu nakon radnog dana najčešće provodimo sa prijateljima. Jedno piće neretko se oduži i preraste u flašu vina. Teme za razgovor se nižu jedna na drugu i tako u nedogled. Volim svoje prijatelje i vreme koje provodim sa njima mi mnogo znači.

Marko:
18:00 Vreme u Beogradu iskoristimo vreme da se vidimo sa prijateljima i da tako završimo radni dan. Ukoliko se piće ne pretvrori u duže piće i večeru (što se dešava često) u autobusu za Pančevo smo oko 20h. Kada smo umorni i imamo dosta stvari sa nama (ikea krmača je postala naš zaštitni znak) taksi koji nas vozi do Pančeva je jedina opcija.

Saša: 

20:00 U ovo vreme se obično vraćamo za Pančevo. Usput gledam nove trejlere za filmove, čitam recenzije i najave. Ponekad razmenjujemo utiske od tog dana. Marko neretko i prespava put.

Marko:

20:30 Ukoliko je moja sestra Tijana slobodna otići ću sa njom negde na večeru ili ću svratiti do nje na tretman lica ili masažu. Veliki sam fan kozmetičkih tretmana i masaža tako da je zaista blago imati sestru kozmetikologa.

Saša:

21:00 Nemam večernju rutinu ali najčešće se sastoji od tuširanja, klope i filma ili serije. Trenutno pono gledam Ponos i predrasude BBC adaptaciju. Ipak, moje su noći veoma duge i imaju razne scenarije u zavisnosti kako sam i koliko inspirisan. A držim da sam veoma maštovit.

Marko:

22-22:30 Već se uveliko gasim i ostalo je samo da se istuširam i odradim večernju rutinu pre nego što sam raširio turu veša koja je završila. Nekad mi pođe za rukom da pročitam desetak stranica pred spavanje, a u suprotnom sam u snu kroz par minuta dok u pozadini idu afirmacije tokom sna.

TOP 5 MATES FAVORITA

OMILJENA SERIJA

The Staircase. Fenomenalna glumačka ekipa na čelu sa Colin Firthom. Zanimljiva krimi kratka forma sa primesama trilera zasnovana na istinitoj priči i svojevrsnoj biografiji Michael Petrsona.

OMILJENI GRAD

Na listi dražih gradova poslednji se upisao Amsterdam. Šarmirao nas je, prijale su nam vožnje bajsevima, klopa je bila izvrsna, ljudi veoma lepi i sjajno obučeni i naravno zanimao nas je baš svaki prozor koji pruža uvid u genijalnu estetiku njihovih kuća.

OMILJENI BEND

Slušamo svašta, ali kao favorite izdvajamo naše pančevce iz benda Buč Kesidi. Slušamo poslednje dve stvari: Curimo po asfaltu i Skupi snagu dok željno iščekujemo njihov treći album i koncert u Beogradu.

OMILJENA KNJIGA

Jedna od poslednjih knjiga koju smo obojica pročitali i koju prosleđujemo prijateljima je roman Tatin sin autora Dina Pešuta. Pitka poglavlja koja kratko i moćno otvaraju jednu za drugom sve dublje i bitnije teme.

OMILJENI CAFE

U potrazi za mirnijim mestima u Beogradu u okviru kojih možemo  da radimo, a i popijemo kafu  i pojedemo kroasan pronašli smo GIR Café. Ovde se zaista pune baterije čak i dok radite uz prijatnu atmosferu u prostoru koji vam nudi sjajnu priču o komadima nameštaja i njihovim dizajnerima.

Fotografije: Privatna Arhiva / Promo

 

 

 

 

 

 

Najnovije