5 načina da ulovite najbolje vintage komade

Kupovina vintage odeće je odličan način da pronađete jedinstvene odevne predmete. Nikad ne znate kakvo blago možete otkriti.

Šta je to vintage odeća?

Reč „vintage“ jednostavno znači „iz prošlosti“. Što se tiče odeće, predmeti stari preko 20 godina uglavnom se smatraju vintage. (Starinska odeća je stara preko 100 godina.) Vintage odeća je obično polovna (prethodno nošena). Predmeti koji oponašaju prošle trendove, bilo da su vintage ili inspirisani vintage-om, nazivaju se „retro“. 

Gde kupiti Vintage odeću?

Mnogo je vrsta vintage prodavnica odeće, od vintage butika do prodavnica polovne robe.

Second-hand prodavnice: Second-hand trgovina je prodavnica koja obično prodaje polovnu odeću. Kada štedite, možete pronaći kvalitetni vintage, ali možda ćete morati da pregledate mnoge rafove kako biste pronašli svoju veličinu i stil.

Vintage butici: Butici pružaju izbor jedinstvene vintage odeće koja prati određenu estetsku ili prošlu eru. Obično su mali, što znači da možete razviti odnos sa ljudima koji tamo rade. Butik može biti specijalizovan za vintage visoku modu, ili bi mogao prodavati samo teksas.

Buvljak: Ako imate dovoljno sreće da u svom gradu imate veliki buvljak, to može biti odlično mesto za pronalaženje vintage odeće. Ovakva pijaca je obično na otvorenom, a prodavci prodaju široku paletu predmeta, uključujući nameštaj i potpuno novu robu. Moraćete da potražite prodavce vintage odeće, koji često imaju džinovske police sa nerazvrstanom polovnom odećom.

Online: Postoji mnogo Internet prodavnica koje su se specijalizovale za prodaju vintage odeće, često direktno od više prodavaca. Prednost kupovine vintage odeće online je što možete da pretražite određene ključne pojmove kako biste pronašli tačno ono što tražite. Mana je što nećete moći isprobati predmet, a kupovina vintage odeće preko Interneta gotovo je uvek skuplja od kupovine u prodavnicama.

Kako kupovati vintage?

Vintage kupovina je avantura i sa nekoliko jednostavnih veština možete razviti svoj vlastiti jedinstveni vintage stil.

Budite otvorenog uma

Za razliku od prodavnica koje prodaju novu odeću svih veličina i boja, vintage prodavnice su snabdevene jedinstvenim komadima. Ne idite u vintage kupovinu ako tražite određenu stvar, jer je verovatno nećete naći.

Odredite vremensko ograničenje

Vintage kupovina može biti neodoljiva, pogotovo ako kupujete u velikoj second-hand prodavnici ili na buvljaku. S obzirom na to da se prodavci retko organizuju prema stilu, najbolji način za pronalaženje skrivenog blaga je gledanje svakog pojedinačnog dela. Jedan od načina da se izbegne umor od vintage kupovine je postavljanje vremenskog ograničenja. Uđite u second-hand prodavnicu na 30 minuta (ili sat vremena za iskusne kupce), pretražite što detaljnije možete i uputite se u kabinu za isprobavanje kada vam istekne vreme.

Isprobajte sve što vam se sviđa

Veličina između brendova se veoma razlikuje - posebno kada je reč o vintage odeći. U prošlosti su veličine bile  mnogo manje, a pored toga, pranje može smanjiti komade odeće. Što se tiče vintage kupovine, veličina na etiketi je praktično beskorisna. Da biste znali da li odeća zaista odgovara, moraćete da je isprobate. U slučajevima kada kabina nije dostupna, na primer online ili na buvljacima, najbolje je da znate svoje mere. Pitajte  online prodavce za tačne mere predmeta, a prilikom lične kupovine ponesite mali šnajderski metar kako biste mogli sami da ih merite.

Tražite nedostatke

Za razliku od nove odeće, na vintage odeći često postoje nedostaci: mrlje, pukotine, dugmad koja nedostaju. Pre kupovine, temeljno pregledajte odevni predmet kako biste utvrdili da li ima nedostatke. Ako se zaljubite u neki od njih, zapitajte se da li možete da prevaziđete nedostatak ili će vam uvek smetati. Neke nedostatke je moguće otkloniti, poput predugačkih pantalona koje treba samo skratiti. Druge mane, poput oštećene svile, nažalost ne možete rešiti kod kuće. Ne očekujte da ćete moći sami ukloniti mrlje i ne kupujte predmete koji trebaju prepravljanje, osim ako zapravo možete vrlo lako da ih prepravite.

Pročitajte još

Pročitaj još