Harper's Bazaar Srbija

7 skandinavskih brendova za koje bi trebalo da znate

Miks poznatih imena i zvezda u usponu, koje su se istakle na Nedelji mode u Kopenhagenu 2023.

Iako je prva Nedelja mode u Kopenhagenu održana 2006. godine, tek nedavno je postala poznata kao popularna destinacija za brendove da pokažu svoje vizije. Skandinavska prestonica mode „izrodila“ je imena koja su dostigla planetarnu slavu: Saks Potts, Ganni, Cecilie Bahnsen i Rotate, neprestano donoseći vrstu kreativnosti i inovacija koje su zapale za kolektivno oko modnog sveta.

Brendovi koji su se posebno istakli na Nedelji mode u Kopenhagenu za sezonu proleće/leto 2023, mešavina su poznatih imena i zvezda u usponu. Brend skulpturalne trikotaže A. Roege Hove bio je jedna od najzanimljivijih etiketa cphfw-a, dok su poznate kompanije, kao što su Stine Goya i Baum und Pferdgarten privukle pažnju svojim standardnim iznenađenjima i stilskim delicijama.

Upoznajte se sa sedam brendova koja su obeležila Nedelju mode u Kopenhagenu za proleće/leto 2023.

A. Roege Hove

Konceptualni brend trikotaže A. Roege Hove je sve samo ne tradicionalan. Zamisao osnivačice brenda, Amalie Roege Hove (učenice Cecilie Bahnsen) je da unese smele, edgy preokrete ustaljenim osnovama. Senzualni, vijugavi, skoro erotični krojevi napravljeni od italijanskog pamuka i nemačkog filca oživljavaju kada se skinu sa vešalice i prenesu na telo, izazivajući našu percepciju oblika i dizajna.

Nekoliko komada u kolekciji, kreirani su isključivo na domaćim mašinama za pletenje u Kopenhagenu, dok je za druge bilo potrebno skoro tri meseca ručne izrade. Rezultat? Moda kao umetnost u svom najiskrenijem, najtransparentnijem obliku.

U kolekciji za proleće/leto 2023, koja je predstavljena u visokom centru savremene umetnosti Nikolaj u Kopenhagenu, videli smo topove koji uključuju kragne, uparene sa asimetričnim suknjama koje se nose nisko na struku, kao i colorblocked komade dubljeg dekoltea.

Gestuz

Gestuz vibrantna kolekcija za proleće 2023. sadržala je skoro sve glavne ovosezonske trendove: ogrlice sa cvetovima, bomber jakne vedrog kolorita i pantalone niskog struka u cargo formatu.

Brend, koji je 2008. godine osnovala Sanne Sehested, doneo je energiju još prvog dana – nešto što se prenelo sa piste na odevanje. Dok su neki komadi podsećali na prošle sezone – denim haljina sa puf rukavima i naborima u struku ili kombinacija oversized blejzera i slip suknje – drugi su najavili izuzetno nove trendove plameno narandžastom, svetlo zelenom bojom limete i jarko plavom, posebno u gradu koji favorizuje minimalizam. Inspirisan glamurom klupske scene 90-ih, Gestuz je za ženu koja želi da bude primećena.

Baum und Pferdgarten

Uz mnogo pompe, kolekcija Baum und Pferdgarten-a predstavljena je odmah ispred njegove vodeće prodavnice u ulici Vognmagergade. Poznata po razigranim printevima, ultra ženstvenim siluetama sa muževnim suptilnostima i, u skorije vreme, svojim najprodavanijim haljinama od taktilnih materijala, kolekcija brenda za proleće 2023. bila je blagi pomak od Baum und Pferdgarten countryside estetike ali to je dobrodošla evolucija. Ljubičasta kožna bomber jakna iz 80-ih nošena je otvorena preko cerulean plavog blejzera sa kontrastnim crnim dugmetom, dok je odelo sa suknjom bilo stilizovano sa štiklama na pertlanje. Colorblocking bilo novo i neočekivano i za brend i za grad.

Ganni

Verovatno najpriznatiji brend koji je proizašao iz Kopenhagena poslednjih godina, Ganni je poznat po dobroj stilskoj zabavi. Ova sezona nije bila drugačija. Brend, koji vodi partnerski duo muža i žene – Nicolaj i Ditte Reffstrup, predstavio je svoju kolekciju “Joyride” za proleće 2023. na zalasku sunca u Ofelia Plads, ispred luke na otvorenom, koji gleda na Dansku operu i Kraljevsku palatu. Videli smo sve omiljene proizvode brenda: teksas komadi modernizovani širim krojem, babydoll haljine svetlih nijansi, sportske siluete u leopard printu.

Ali ove sezone, Ganni je uneo tvist finalnim izgledom u vidu moderne srebrne mrežaste haljine, nošene sa otvorenim blejzerom i donjim vešom visokog struka.

Ova kolekcija uključivala je Ganni-jevu treću saradnju sa održivim islandskim brendom 66°NORTH, poznatim po pravljenju odeće za ekstremne vremenske uslove od korišćenih tkanina i recikliranih materijala.

The Garment

Od svog osnivanja 2020. godine, vlasnice The Garment-a, Sophia Roe i Charlotte Eskildsen bile su neusklađene, „veće“ od brenda – ali ove sezone, etiketa je konačno uhvatila korak. Kolekcija inspirisana 90-im temeljila se na bezvremenosti i senzualnosti decenije, sa svojim uskim slip haljinama, mini suknjama sa resama i odgovarajućim bra-topovima, te pantalonama muških krojeva uravnoteženim skromnom ženstvenošću baletanki. Svaki komad izgledao je šik i uzdignuto – kao da već pripada stylish skandi ženama, što je na neki način i bila poenta.

ROTATE

ROTATE je zatvorio ovu Nedelju mode – uvek je važno završiti je postavljanjem visoke lestvice. Dizajniran za ženu koja je spremna za zabavu i koja nikada ne propušta priliku da zabava bude njen život, linija ROTATE za proleće 2023. sadržala je glam haljine sa kristalnim ukrasima, uske satenske minice i providne maxi dužine krojene da pokažu donji veš (ili ništa ispod). Kreativne direktorke Thora Valdimarsdottir i Jeanette Madsen možda ne menjaju pravila oblačenja za noćni izlazak, ali ga čine prilično šik.

Stine Goya

Žuta svilena maxi haljina, sa kojom je započela revija, upotpunjena futurističkim naočarima za sunce, delovala je moderno i sofisticirano, posebno kada se uporedi sa drugim izgledom — sjajnom bomber jaknom sa odgovarajućim cargo pantalonama. Elegantne haljine, spremne za zabavu, nastavile su da demonstriraju odvažne izglede, što je i bio cilj dizajnera Stine Goye. Ova kolekcija bila je poziv ženama da probude ratnicu u sebi.

 

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Najnovije