Harper's Bazaar Srbija

9 fotografkinja koje su oblikovale modu

Od Annie Leibovitz do Petre Collins slavimo žene koje su kreirale modni svet.

Brad Pitt fotografisan 1994. od strane Annie Lebovitz

Fotografkinje čine neke od najvažnijih i najuticajnijih elemenata u istoriji mode.

Od majstorstva Annie Leibovitz do girl gaze estetike Petre Collins i modnog nadrealizma Sare Moon, pejzaž današnjeg modnog sveta dugo je bivao uhvaćen i oblikovan kroz objektiv ovih žena. Devet slavnih fotografkinja svojim radom oblikovale su i promenile modnu industriju. Upoznajte ih bolje.

Louise Dahl-Wolfe

Tokom 20. veka, fotografije Louise Dahl-Wolfe definisale su značenje lepote od 30-ih do 60-ih godina. Louise je blisko sarađivala sa modnom urednicom Dianom Vreeland, zajedno oblikujući estetiku Harper’s Bazaar-a. Njen vizuelni prikaz su bile elegantne, nezavisne i modno napredne žene, k

ojim je stvorila novi osnaženi standard za portretisanje žena na fotografiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sondra Meszaros (@smeszaros)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pier59 Studios (@pier59studios)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LAURA (@studio54laura)

Regina Relang

Regina Relang arhivirala je modne izglede istaknutih kuća 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, uključujući Christiana Diora, Yves Saint Laurenta i Pierra Cardina. Njen rad uglavnom je predstavljen u Harper’s Bazaar-u i Vogue-u, gde je prikazala pariski šik i estetiku 60-ih u svom radu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mkk68

Sarah Moon

Sarah Moon, model preobražen u fotografkinju, proizvodila je izrazito sanjive fotografije tokom 70-ih. Njen nadrealni, zamagljen izgled doneo je slikarski efekat u njen rad, pomerajući granice onoga što se smatralo modnom fotografijom. Njen avangardni stil se savršeno stopio sa dizajnerima Yohji Yamamoto i Rei Kawakubo, čije je komade često i fotografisala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Obscura (@obscurrra)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sheet Noise (@sheetnoise)

Corinne Day

Corrine Day bila je jedna od najuticajnijih fotografkinja 90-ih, poznata po pokretanju karijere tadašnje tinejdžerke Kate Moss i eri grunge-a u fotografiji. Kul devojka 90-ih, njen rad ostao je poznat po svojoj sirovosti, intimnosti i naravno plodonosnoj Kate Moss u svom portfoliju.

Annie Leibovitz

Annie Leibovitz jedno je od najvećih imena fotografije, koje prelazi prag striktno modne fotografije u širi obim slavnih i kulture. Njen upečatljiv i ćudljiv stil je prepoznatljiv i jasan, što joj je omogućilo da snimi najslavnije legende na svetu. Sa radom u skoro svim modnim časopisima i temama u rasponu od Kate Moss preko Johna Lennona kraljice Elizabethe II, Annie je naizgled fotografisala svet u celini.

Ellen Von Unwerth

Nekada model, a sada jedna od najplodnijih modnih fotografkinja, rad Ellen Von Unwerth se zacementirao u istoriji. Pored svojih legendarnih reklamnih i modnih fotografija, poznata je i po tome što je vladala erom modela 90-ih, stavljajući manekenke poput Claudie Schiffer na mapu. Snimila je i niz poznatih omota za albume, uključujući Hole-ov Live Through This, i Rihannin Talk That Talk.

Collier Schorr

Fotografija Collier Schorr je zasnovana na portretima i naglašavanju queer figura. Sa veštinom za hvatanje i subkulturnih identiteta i mejnstrim zvezda – Harry Styles, Lady Gaga i Zoe Kravitz samo su neke od mnogih tema. Collier je aktivna od kasnih 80-ih, a mnogo njenih radova je objavljeno i u njenim knjigama.

Petra Collins

Fotografkinja koja je definisala savremenu ženu, sanjiva i eterična estetika Petre Collins definisala je izgled 2010-ih i nadalje. Bilo da se radi o hiper-ženstvenim bioskopskim scenama ili nežnim portretima poznatih ličnosti poput Zendaye, Petrin portfolio je namenjen ženama – od žene. Pored fotografije, dublje je zašla u modu, lansirajući kolekciju odeće pod nazivom “I’m Sorry by Petra Collins” koja se uklapa u priče ispričane na njenim fotografijama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Collins (@petrafcollins)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Collins (@petrafcollins)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Collins (@petrafcollins)

Cass Bird

Cass Bird je fotografkinja razigranog, bezbrižnog i ličnog stila. Sa modnim editorijalima, predsedničkim portretima i snimcima mladih zvezda, Cass je od starta imala izgleda da bude u cetru savremene kulture. Njen portfolio obuhvata fotografije Kendall Jenner, Millie Bobbie Brown, Salme Hayek, Gigi Hadid, i porodice Obama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cass Bird (@cassblackbird)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cass Bird (@cassblackbird)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cass Bird (@cassblackbird)

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije