Harper's Bazaar Srbija

Ananas, kombuha, kafa – od čega je danas napravljena eko-koža

Pre nekih pet godina, zamerajući vegetarijancima, njihovi „protivnici“ su stalno koristili jedan argument: „Ne jedeš meso, dobro. A od čega, su napravljene tvoje čizme?”

Etičke alternative prirodnoj koži praktično nisu postojale. Postojeće veštačke zamene nisu mogle da se takmiče sa pravom kožom: ni po izgledu, ni po kvalitetu, ni po izdržljivosti. Danas se situacija promenila. Postoji mnogo više prirodnih alternativa (do određene granice: i dalje imaju plastiku, ali u manjem obimu) – i mnogo su zanimljivije, jer se eko-koža, čini se izrađuje od gotovo svega: od pečurki do čaja.

Razgovarajmo o najzanimljivijim i najpopularnijim opcijama.

Najpoznatija eko-koža je, naravno, Pinatex, materijal na bazi lišća ananasa. Za stvaranje jednog kvadratnog metra pinatexa potrebno je oko 480 listova, a proizvodni otpad se koristi kao đubrivo ili biogorivo. Obično je lako prepoznati pinatex među ostalim eko-kožama: ova koža ima vrlo karakterističnu “papirnu”, blago naboranu teksturu. Pinatex se već danas vrlo široko koristi – na primer, brendovi poput H&M i Pume već su koristili ovu eko kožu u  svojim kolekcimama. Na pisti je takođe korišćena u kolekcijama brenda Boss.

Još jedna popularna zamena za kožu je materijal na bazi plute. I upravo plutovitu „kožu“ mnogi nazivaju najprirodnijom od svih prirodnih alternativa. Može se reciklirati, potpuno se razgrađuje, a izvlači se iz kore drveta – odnosno obnovljivi je izvor. Za vađenje sirovina ne treba čak ni seći drveće. Sastojci na biljnoj osnovi uopšte često čine osnovu eko-kože. Prave se, na primer, od banane, jabuka, grožđa, (Bentley je jednom čak lansirao automobil sa unutrašnjošću koja je potpuno izrađena od kože od grožđa!)

Na tržištu postoje dve varijante veštačke kože od pečuraka, a nemačka kompanija nat-2 proizvodi cipele od eko kože na bazi kafe – dobija se materijal sa teksturom antilopa.

U novije vreme čak je i kombuha, omiljeno piće milenijalaca, prilagođena u iste svrhe: ova koža se naziva teather.

 bazaar.ru

 

Najnovije