Harper's Bazaar Srbija

Chanel kostimi otvorili svečanu plesnu sezonu Nacionalne opere u Parizu

Virginie Viard dizajnirala je kostime iz snova vrhunskih plesača.

Pandemija je pokušala da potpuno uništi naš kulturni život, a beskrajne slike praznih pozorišta, koncertnih sala i operskih kuća izazvali su tugu u svakom od nas. Ali umetnost uvek pronalazi način da nas obraduje onda kad nam je to najpotrebnije.

Jedan od najlepših primera održao se 27. januara, kada je Nacionalna opera iz Pariza započela svoju plesnu sezonu 2021. godine svečanim otvaranjem, bez publike. Umesto toga, otvaranje je emitovano širom sveta putem njihove sopstvene digitalne platforme L’Opera chez soi (što u prevodu znači „opera kod kuće“).

Veče prepuno baletske čarolije, gala otvaranja Pariske opere, koje je emitovano uživo, imalo je podršku  velikih dobrotvora, Rolexa i Chanela.

Ples je deo Chanelovog nasleđa jer je osnivač modne kuće, Gabrielle Chanel obožavala ples i dizajnirala kostime za važne nastupe. Njeno prijateljstvo i saradnja sa Sergeom Diaghilevim, osnivačem ruskog baleta, bili su od suštinske važnosti, dok je saradnja sa Jeanom Cocteaom i Pablom Picassom za kostime baleta „Train Bleu” 1924. godine takođe bila vrlo važna.

Poštujući viziju Coco Chanel, kuća nastavlja da pruža podršku umetničkim projektima Opere i za gala otvaranje obavezala se da dizajnira kostime vrhunskih plesača Valentine Colasante i Huga Marchanda iz baletske predstave “Grand pas classique” Victora Gsovsky, kojom je otvoren događaj.

 

Kostime je dizajnirala umetnička direktorka kuće Virginie Viard, koja je u saradnji sa radionicom Maison Lesage, koja već godinama učestvuje u stvaranju kolekcija visoke mode kuće, vezom dekorisala nebeske i poetske obrasce na kostimima plesača.

Ženski kostim se sastoji od ponoćno plavog korseta od pliša i crne suknje od tila koja je ukrašena šljokicama, kamenčićima i perlicama i odnose se na zvezdano nebo. Muška odeća je takođe bila osvetljena sličnim nebeskim i poetskim motivima.

Svečano otvaranje plesne sezone Opere national de Paris ’2021. dostupno je online na L’Opera chez soi.

Najnovije