Harper's Bazaar Srbija

Da li je Louis Vuitton predvideo korona virus davne 2008. godine

Ironija je uvek prisutna!

Uopšteno, moda se često prikazuje kao materijalistička i površna. Na dubljem nivou, poznavaoci mode znaju da odeća koju vidimo na pistama često je duboki odraz našeg vremena. Balenciaga namerno vodom potopljena pista za jesen/zimu ’20 samo je jedan dokaz toga. Za razliku od drugih ozbiljnih pitanja poput #MeToo pokreta, moda se mnogo teže odražava na pandemiju koronavirusa. Kako se uticaji pandemije osećaju širom sveta, društvene mreže postale su mesto gde insajderi industrije pribegavaju humoru, pa čak i razigranoj ironiji da bi se nosili sa sve gorim situacijama.

Proteklih nedelja, određeni vintage runway show poprimio je potpuno novo značenje – kolekcija proleće/leto Louis Vuitton ’08.

Prikazana pre više od decenije, tada kreativni direktor Marc Jacobs poslao je modele poput Naomi Campbell, Evu Herzigovu i Nataliu Vodianovu niz pistu noseći odmah prepoznatljive hirurške maske (crna čipka sa vezom monograma LV, ništa manje), koje su se nenamerno istakle u odnosu na bele  haljine medicinskih sestara. Jacobs se francuskom brendu pridružio 2013. godine i već je dugo poznat po svojim odvažnim kolekcijama i ćudljivoj estetici. Takođe je redovno sarađivao sa umetnicima koji definišu kulturu kao što su Takashi Murakami i čak Kanye Vest. U februaru 2020. godine Jacobs i stilista Katie Grand, njegova dugogodišnja saradnica, istakli su vizuelne sličnosti između kolekcije i trenutne pandemije deljenjem polaroida iz backstagea.

Moda definitivno zna da odražava svoje vremensko razdoblje – nešto što definitivno možemo videti u jeku globalne klimatske krize, a brendovi poput Max Mara, Celine i Chanel promovišu bezvremensku klasiku umesto sezonskih trendova (‘logomania’). Međutim, činjenica je da moda može biti ogledalo budućnosti, u vremenu koje je nesigurno kao i ovo.

Kako mnogi od nas provode vreme u samoizolaciji kako bi usporili širenje COVID-19, maska za lice je postala najistaknutiji simbol krize bez presedana. Bilo da je čista slučajnost ili stvarno predviđanje, čak i revije sa piste poput ove mogu nam dati malo eskapizma, u vremenu kada nam to definitivno treba.

 
 
 
View this post on Instagram

Wish I’d have held on to one of these. Louis Vuitton Spring 2008 Monogram lace face mask. #justsayin’ #FASHIONNURSE #richardprince

A post shared by Marc Jacobs (@themarcjacobs) onFeb 26, 2020 at 3:44pm PST

Najnovije