Harper's Bazaar Srbija

Glamur kao protest: kakav je bio stil Billie Holiday

Stil džez legende Billie Holiday oličenje je luksuza, glamura i večnog slavlja. Pravi život pevačice uopšte nije bio takav. Siromašno detinjstvo, stalni problemi sa policijom, progon od strane FBI-a zbog pevanja antirasističke pesme “Strange Fruit”, zavisnost od droge i alkohola…

Povodom objavljivanja biografije “The United States Vs. Billie Holiday”, analiziramo glavne elemente stila džez pevačice.

Gardenija u kosi

Billie Holiday, volela je da je ukrašava kosu upečatljivim modnim dodacima. Svetle trake za glavu, crni veo u kombinaciji sa istom haljinom, ukosnice sa draguljima. Međutim, glavna dekoracija i ikonična karakteristika njenog stila su cvetovi bele gardenije u kosi.

Postoje različite legende o tome kako se poznati dodatak pojavio. Prema jednoj od njih, pevačica je kosu spalila uvijačem, a oštećene pramenove morala je nečim da pokrije. Prema drugoj, bila je pod dejstvom alkohola kada je odlučila da udene cvet gardenije u kosu, a kasnije se zaljubila u takav detalj. Na ovaj ili onaj način, gardenija je postala simbol stajlinga Billie Holiday.

Haljina koja otkriva ramena

Odeća za nastupe Billie Holiday bila je upadljiva, sofisticirana i luksuzna. Omiljeni stil pevačice bila je haljina do poda sa golim ramenima. Saten, šljokice, ukrasno cveće ili velika mašna na grudima – bili su oličenje njenog stila. Iako je uvek izgledala luksuzno osećala se kao tamnoputa žena koja sebi ne sme da dopusti glamur 30-ih, čak iako je bila poznata i uspešna. Kako je Billie Holiday priznala, “Nikakav novac, odeća, talenti i stotine obožavalaca nisu me spasili od rasne diskriminacije. Možete biti u belom satenu, sa gardenijama u kosi ali (u očima drugih) i dalje možete raditi samo na plantaži.”

Duge rukavice

Važan deo stajlinga Billie Holiday bile su duge rukavice – ponekad su odgovarale odeći, ponekad su bile u kontrastnim bojama. Ovaj dodatak je dodao glamur svečanoj odeći, ali uopšte nije bio namenjen ovome. Rukavice su bile elegantan način sakrivanja ožiljaka na rukama zbog droge.

Dijamanti, boa od perja i ostali dodaci

Billie Holiday nije bila sramežljiva u pogledu glamuroznog izgleda i na sceni i u životu. Volela je upečatljive modne dodatke: minđuše, koktel prstenje, bisere. Prošavši siromaštvo i glad, smelo je demonstrirala drugima šta je s pravom postigla svojim talentom.

Bunda, sunčane naočare

Problemi sa policijom progonili su Holidey od njene mladosti. U dobi od 14 godina, ona i njena majka zadržane su u Harlemu zbog sumnje da se bave prostitucijom. Kasnije je više puta hapšena zbog posedovanja i upotrebe droge.

Povećanu pažnju policije izazvale su i kreativne aktivnosti pevačice. Billie Holiday je za svoju vizitkartu napravila pesmu „Strange Fruit“ koja govori o linču crnaca. Izvodila je svuda, bez obzira kakve su boje kože bili slušaoci. U to vreme ovo je bio jedan od najistaknutijih javnih protesta protiv rasne diskriminacije. FBI je nagovestio pevačici da prestane da izvodi pesmu, ali ona je to odbila. Tada su je pokušali ukloniti sa bine na druge načine – organizovanjem nadzora i osuđivanjem zbog upotrebe droge.

Billie Holiday izgledala je nečuveno u odnosu na mnoge njene savremenike. Luksuzni automobili, šik odeća, dijamanti, koncerti na najvećim mestima u zemlji – sve je to bilo radikalno za imidž žene crne boje kože te ere. Mejnstrim društva imalo je problema sa viđenjem crnaca u kontekstu uspeha. Ljudi su govorili: „Kako se usuđuje da nosi dijamante, kako se usuđuje da nosi krzno“, ali oblačila se poput žene svog položaja. Zamišljala je sebe tačno kako je želela, a to je samo po sebi bilo revolucionarno.

Skupa odeća bila je oklop za Billie Holiday, kojom se branila od napada društva koje se teško moglo pomiriti sa uspehom tamnopute žene. Stoga se pevačica nije rastajala sa luksuzom u naizgled neprimerenim situacijama.

Na primer, njen stajling sa suđenja u San Francisku 1949. godine. je ušao u istoriju. Billie Holiday je došla u njenoj omiljenoj odeći – kaput od nerca, spektakularni turban, dijamanti. Čak i dok je slušala ponižavajuće stvari o sebi, džez ikona je radije to činila kroz tamne luksuzne naočare.

foto:heroine

Najnovije