Harper's Bazaar Srbija

“Hermès u nastajanju” – izložba koja je oduševila

Kada je u pitanju zanatstvo i  umeće malo je brendova koji mogu da stanu na crtu čuvenom Hermès-u, brendu koji je tokom tradicije duge čak 185 godina negovao generacije zantlija koji su stručno ručno klesali, od konjičkih dodataka i torbi, do časovnika i farbanih porcelanskih tanjira.

Nakon postavke u Torinu i Kopenhagenu, odluka je pala na Detroit kao prvu Američku stanicu. “Hermès u nastajanju” omogućio je javnosti da izbliza i lično zaviri u veštine francuskih zanatlija koji kreiraju proizvode za francusku luksuznu kuću.

Postavka je podeljena na teme koje se odnose na očuvanje i prenošenje znanja, poštovanje i odnos prema kvalitetu materijala, posvećenost i dugoročni uspeh. Cilj izložbe je da prikaže tehnike graviranja ili štampanja na svilenim maramama, zatim veštinu koja je potrebna za popravku Kelly torbe i način izrade Chaine d’ancre dijamantske narukvice.

Pored znatiželje i zadovoljstva koje se u posetiocima javi zbog mogućnosti da prvi put pogledaju iza kulisa stvaranja komada, javlja se i razmena emocija koja se dešava između posetioca i zanatlija.

Foto: Profimedia
Priredila: M.K

Najnovije