House of Cardin – dokumentarni film o životu Pierrea Cardina

Saznajte kako možete da gledate striming od 15. septembra.

Ime Pierre Cardin sinonim je za modernu modu i bezvremenski dizajn. Od sredine prošlog veka, stil dizajnera sa futurističkim uticajima utisnut je u nenadmašnu odeću, dodatke, nameštaj i još mnogo toga.

Novi dokumentarni film pod nazivom „House of Cardin“ istražuje istoriju dizajnera, kroz intervjue sa njim i njegovim saradnicima ili ljudima koji ga okružuju – od Sharon Stone i Jean Paul Gaultiera, do Philippe Starcka i Dionne Warwicka. 

Pierre Cardin, čije je pravo prezime Cardine, rođen je u Italiji i preselio se u Francusku 1924. godine sa porodicom da bi izbegao fašizam. Njegovo kreativno putovanje započinje u krojačkoj radnji u Višiju, pre nego što se preselio u Pariz da bi radio za Paquin, Elsa Schiaparelli i Christian Dior. Film prati njegove korake ka stvaranju sopstvene kuće, kroz izraz inovativne estetike koja nije ograničena na odeću, već se proteže na različite prostore, od arhitekture do industrijskog dizajna.

Njegov pionirski izgled otkriva se u drugim dimenzijama, uz intervjue poput intervjua Naomi Campbell koja pred kamerama opisuje kako je Cardin bio prvi dizajner koji je na modne piste uneo kulturnu raznolikost.

Kreatori filma, P. David Ebersole i Todd Hughes, takođe istražuju njegov odnos sa umetnošću, kroz Escape Cardin, višenamenski prostor sa pozorištem, bioskopom, galerijom koji je ugostio umetnike od Marlene Dietrich do Alice Cooper.

Pierre Cardin, koji sada ima 98 godina, i dalje radi i zamišlja budućnost kuće koju je osnovao 1950. A na pitanje u čemu je tajna njegove mladosti, odgovara “rad, rad, rad”.

Dokumentarni film „House of Cardin“ o životu legendarnog dizajnera možete pogledati od 15. septembra klikom OVDE. 

Najnovije