Harper's Bazaar Srbija

Odlazak modnog genija: Issey Miyake preminuo u 84. godini

Petog avgusta napustio nas je najpoznatiji japanski modni dizajner na svetu.

Najpoznatiji japanski dizajner Issye Miyake preminuo je petog avgusta u 84. godini, a vest su potvrdili zaposleni u njegovoj kompaniji, otkrivši da je sahrana već održana “za najuži krug rodbine, po dizajnerovoj želji”. 

Danas se svet oprašta se od genija koji je imao neverovatan osećaj za modu, tehnološke inovacije, tkanine, i koji svojim probalascima nije zadužio samo modnu, nego i celokupnu istoriju. 

Rođen 1938. u Hirošimi, Issye je imao samo sedam godina kada je grad uništila atomska bomba tokom II Svetskog rata, o čemu nikad nije želeo da govori.

– Ne želim da budem poznat kao dizajner koji je preživeo atomsku bombu, ispričao je 2009. za New York Times. “Kada zatvorim oči, i dalje vidim stvari koje niko ne bi trebalo da doživi“, napisao je on, dodajući da je u roku od tri godine njegova majka umrla od izlaganja radijaciji.

Modu je odabrao, otkrio je kasnije, zato što je vedra i optimistična.

– Pokušao sam, doduše bezuspešno, da ružne stvari ostavim iza sebe, više volim da mislim na stvari koje se mogu stvoriti, a ne uništiti i koje donose lepotu i radost. Gravitirao sam ka dizajnu odeće, delom zato što je to kreativan format koji je moderan i optimističan.

Nakon studija grafičkog dizajna na umetničkom univerzitetu u Tokiju, naučio je da dizajnira odeću u Parizu, gde je radio sa proslavljenim imenima mode, Guy-em Larochem i Hubertom de Givenchy-jem, nakon čega odlazi u Njujork, da bi sedamdesetih u Tokiju osnovao Miyake Design Studio.

Ostaće upamćen po mnogim stvarima.

Tokom cele karijere eksperimentisao je sa materijalima, a njegove plisirane tkanine poznate su po tome što se nikad nisu gužvale. Pionir je high-tech mode. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

Njegova modna kuća iznegovala je mnoge talentovane dizajnere, prepoznate po inovativnim i blistavim revijama na modnoj pisti. Miyake je razvio više od deset modnih linija, za muškarce i žene, u koje spadaju i satovi, parfemi, torbe, pre nego što se povukao 1997. godine, kako bi se posvetio istraživanju. U njegove izume spadaju futuristički trouglovi torbe Bao Bao i A-POC (A Piece Of Cloth) kocept – korišćenje kompjutera za sečenje tkanine odnosno stvaranje cele odeće bez šavova.

Ostaće upamćena i jedna zanimljivost u vezi sa njim, a to je da je dizajnirao sto identičnih crnih rolki za Steve-a Jobsa, osnivača Apple-a.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije