Modna istorija: Balenciaga, Španac u Parizu

Cristobal Balenciaga rođen je 1895.godine u Gvetariji u španskoj Baskiji. Čitav život posvetio je proučavanju tehnika visoke mode. Sopstveni modni rukopis je doveo do perfekcije pojednostavljujući kroj koji je postao legendaran. Sa 23 godine otvorio je svoju prvu modnu kuću u španskom gradu San Sebastijan, zatim još dve u Madridu i Barceloni. Često je putovao u Pariz gde je kupovao kreacije slavnih kreatorki Else Chiaparelli i Madeleine Viollet. Njihove tajne tehnike proučavao je do detalja. Učio je i od drugih pariskih imena visoke mode, strpljivo gradeći temelje svoje umetnosti.

Kada je počeo građanski rat, Balensiaga je napustio Španiju i preselio u Pariz. Otvorivši radnju u aveniji Žorž V broj 10, koja i danas radi, dobio je nadimak „Kralj pariske mode“. Kreirao je liniju koja je stvorila specijalan spoj između tela i odeće i čija je prozračnost i lakoća imala klasičnu osnovu. Duboko prožet svojom rodnom kulturom, crpeo je inspiraciju iz toreadorovog plašta, odeće španskih infantkinja živih boja i mantila od crne čipke. Voleo je raskošnu i živahnu liniju. Suzio je struk i proširio ramena upućujući pogled na bistu i vrat. Upotrebljavao je razne materijale, naročito debele, krute, štrafaste vunene materijale i materijale sa izlomljenim linijama zbog njihove interakcije sa svetlom.

Februara 1969.godine, Balensiaga je predstavio svoju poslednju kolekciju, zatvorio parisku modnu kuću i povukao se u Španiju. Voleo je da kaže: „Dobar kreator mora da bude arhitekta sa jasnim planovima, skulptor zbog oblika, slikar zbog boja, muzičar zbog harmonije i filozof zbog mere.“

M.N

Foto: Profimedia

Najnovije