Harper's Bazaar Srbija

Najbolji poklon predsedniku: sve o čuvenoj „nude“ haljini Marilyn Monroe

Haljina koja je ušla u istoriju i otišla pod čekić za rekordnu sumu.

19. maja 1962. američki predsednik John F. Kennedy slavio je svoj 45. rođendan, a 15 hiljada ljudi okupilo se da mu čestita u Madison Square Gardenu u Njujorku.

Ovaj rođendan ostaće upamćen ne po toplim čestitkama, već po nastupu Marilyn Monroe, svetske super zvezde u samom zenitu svoje slave. Nakon najave njenog gostovanja, glumica je namerno odlagala, „zagrevanje” publike. Posle njenog pojavljivanja, publika je nagradila aplauzom, a ona je bacila svoju snežnobelu bundu na pod – i svi su se ukipili od zaprepašćenja i divljenja. U svetlu reflektora, glavni seksualni simbol 20. veka delovala je potpuno gola – samo lagani sjaj kristala odvajao je pogled javnosti od njenog zavodljivog tela. Ona je počela da peva “Happy birthday, Mr. President” – i ovaj trenutak će zauvek ući u svetsku istoriju.

Već tada su glasine o romansi najpoznatije plavuše i predsednika kružile u štampi, ali ovo izdanje izazvalo je novi talas tračeva.

„Posle ovako slatke predstave mogu da napustim politiku“, odgovorio je gospodin predsednik. Te večeri su fotografi uspeli da naprave jedinu zajedničku fotografiju navodnog para. Naravno, haljina je takođe postala kultna – sledećeg jutra fotografija Monro krasila je naslovne strane svih svetskih tabloida.

Ova haljina bila je prva „nude“ haljina – zamišljena na takav način da stvara iluziju golog tela. Sada su postale uobičajene – u prozirnim stvarima sve svetske ličnosti pojavljuju se na crvenim tepisima ali glavna ikona stila prošlog veka je zauvek postavila standard  – od tada efekat koji je proizvela nikada nije nadmašen.

Legendarnu haljinu za glumicu kreirao je dizajner i holivudski kostimograf Jean Louis. Mladi Bob Mackey, koji se kasnije proslavio kao tvorac najpoznatijih odevnih predmeta Cher, radio je pod njegovim rukovodstvom. Rekao je da ideja o skandaloznoj haljini pripada samoj Merilin Monro. Prema njegovim rečima, i sama je želela da izgleda gola – i želela je da  istinski „probudi“ i iznenadi publiku. Za takav zapanjujući efekat, odeća je morala da se našije upravo na nju – haljina je bila toliko uska da je bilo fizički nemoguće obući je. „Goli“ efekat pružala je potpuno prozirna tkanina od tila, ukrašena stotinama malih kristala koji su treperili na svetlu. Sve je dizajnirano besprekorno – i mukotrpan rad se isplatio. Na sceni te ikonične večeri nije bilo moguće odvojiti pogled od Monroe. Ovo je bio jedan od poslednjih nastupa glumice.

Šta se onda dogodilo sa ikoničnom haljinom? 2016. godine ponovo je ušla u istoriju kao najskuplji komad odeće iz lične kolekcije prodat na aukciji. Otišla je pod čekić za rekordnih 4,8 miliona dolara – nadmašivši čak i čuvenu belu haljinu iz filma „Sedam godina vernosti“ (4,6 miliona dolara).

Specijalno za aukciju, kreirana je silueta koja tačno ponavlja sve poznate obline tela preminule slavne ličnosti. I mogli smo još jednom da se divimo lepoti večne ikone stila.

Najnovije