Najlegendarnija torba u istoriji mode, Birkin, puni 40 godina

Najpoželjniji aksesoar na svetu.

birkin

Ove godine kultna Birkinka, proslavlja svoju 40. godišnjicu. Ali Hermès torba nije samo torba; to je statusni simbol i stil života. Ovo je čitav istorijat najpoželjnijeg modnog aksesoara na svetu.

Do 1983. godine, Jane Birkin, zapanjujuće lepa Engleskinja, već je bila poznata kao model, glumica i tekstopisac, a poznata je i po svom Haute-Hippie stilu i slobodnom duhu. Ostala je verna kolektivnom kontrakulturnom ponašanju šezdesetih godina koje je bilo hipi pokret. Poznata seks ikona sa šiškama formirala je jedan od najromantičnijih parova ikada sa francuskim muzičarem, slikarom i pesnikom Sergeom Gainsbourgom (1928-1991). Njihovi zajednički glasovi su ovjekovečeni u baladi “Je t’aime… moi non plus”, pesmi koja je bila zabranjena u Portugalu tokom Salazarove diktature jer je smatrana uvredljivom – i čak i danas, pesma izaziva kontroverze širom sveta.

Početkom 1980-ih, u 37. godini, Jane Birkin već je imala uspešnu međunarodnu karijeru u nezavisnom filmu. Udala se i razvela od Jonha Barrya, engleskog kompozitora i aranžera originalne tematske pesme za filmove o Džejmsu Bondu; takođe se zaljubila i odljubila u Gainsbourga; i usvojila pariški šarm kao svoj svakodnevni stil oblačenja, što je postalo ne samo kultno već i bezvremensko. Jane Birkin je već tada bila sve to i stoga je zaslužila mesto u kolektivnoj mašti onih koji vole film, muziku i modu. U to vreme, torbe Hermès-a, francuske kompanije koju je 1837. godine osnovao Thierry Hermes, bile su samo torbe.

birkin

Sve dok jednog dana 1983. godine Birkin nije naletela na Jean-Louisa Dumasa (1938-2010), bivšeg predsednika Hermès Grupe, na zakazanom letu iz Pariza za London. Milioner biznismen bio je smešten u svom sedištu kada je devojka, već uzdignuta na nivo evropske muze, ispustila pletenu korpu sa svim svojim ličnim stvarima. Dumas joj je pomogao da ponovo skupi svaki predmet i pitao je: “Kako bi izgledala savršena torba za ženu poput Birkin?” A ona, žena ali i majka, odgovorila je: “Bila bi četiri puta veća od Hermès torbe nazvane po Grace Kelly. Mogla bi se koristiti svakodnevno i čak biti otvorena na kraju, kako bi nosila veće stvari.” Dumas je zatim izazvao da nacrta skicu te idealne torbe. Birkin je prihvatila zahtev, koristeći olovku da nacrta na papirnoj kesi za mučninu. I tako je neočekivano, rođena prva Birkin torba. Torba koja nije samo torba, već kultni predmet napravljen od kože retkih himalajskih krokodila.

Službeno stvorena 1984. godine i napravljena od kože i platna, Birkin je ostala jedan od najpoželjnijih modnih aksesoara na svetu za neverovatnih skoro 40 godina. Svako ko želi da kupi jedan od njenih mnogobrojnih originalnih modela mora biti strpljiv. Prvo morate biti spremni da uđete na listu čekanja koja može trajati mesecima, pa čak i godinama. Zatim morate biti spremni da platite iznos koji varira između 10,000 i 35,000 evra. Nije moguće obaviti kupovinu putem veb-sajta brenda, već samo lično, u jednoj od približno 300 prodavnica koje se nalaze širom sveta. Dodatno, morate dokazati da ste već kupili nekoliko drugih komada od brenda, jer Hermès ne dozvoljava da Birkin bude prva ili jedina kupovina klijenta. Čak i ako uspešno ispunite ova tri koraka, ne garantuje vam se da će torba biti u boji ili materijalu po vašem izboru!

Neki biraju da kupe polovnu Birkin torbu, ali te torbe ponekad mogu koštati više od nove. Primer za ovo može se naći u prodaji održanoj u maju 2022. godine putem platforme Vestiaire Collective. Ova platforma za trgovinu polovnim modnim predmetima prodala je Birkin Faubourg za ni manje ni više nego 158,000 evra. Ova impresivna cifra nadmašila je prethodni rekord, koji je postignut šest meseci ranije, takođe Birkin torbom Hermès-a. Ta torba je prodata za 112,000 evra. Nije iznenađujuće što je to rekord za koji se aukcijske kuće žestoko bore. Najskuplja, ukrašena sa 245 dijamanata, koštala je 267,000 evra i prodata je od strane Christie’s-a u Hong Kongu.

Postoje tri ključna faktora koja razlikuju Birkin torbu: mora biti dovoljno velika da nosi sve što vam je potrebno; dovoljno elegantna da se koristi na sofisticiranoj zabavi; i dovoljno ležerna da se koristi prilikom odlaska u kupovinu. Drugim rečima, fleksibilna torba koja se može prilagoditi svakoj situaciji, eliminišući potrebu za beskonačnim menjanjem torbi i njihovih sadržaja, zadatak koji Džejn Birkin nije volela. Isto tako, ili možda čak i važnije, sve torbe su ručno rađene od strane zanatlija koji moraju pohađati petogodišnji kurs obuke. Odavde nadalje, sve je tajna. Do danas, Hermès nikada nije otkrio koliko torbi proizvodi svake godine, niti gde nabavlja sirovine za njihovu izradu ili kako postiže te jedinstvene boje.

birkin

Međutim, nije sve vezano za Birkin torbu ružičasto. Za razliku od većine kolekcionara, kao što je Kris Kardašijan, na primer, koja je imala posebno izrađen garderober da izloži sve svoje Birkins, Džejn Birkin kaže da je imala samo pet ili šest Birkins u svom životu i koristi ih dok se svi delovi ne istroše. Godine 2015, zahtevala je da Hermès ukloni njeno ime sa torbe. Ovo je bilo zbog izveštaja PETA, koji su osuđivali nasilno ubijanje krokodila, kako bi njihova koža bila korišćena za luksuzne torbe. To je bio upravo slučaj sa Birkin torbom – za izradu jedne torbe potrebne su kože tri ovih životinja.

Foto: Promo, Profimedia

Najnovije