Harper's Bazaar Srbija

Najskuplje torbe na svetu postale su upola jeftinije zbog pandemije

Stav prema luksuzu se menja!

Cene Hermesovih kolekcionarskih torbi, koje se smatraju investicijskim luksuznim predmetima, značajno su se promenile tokom karantina.

Analitičari kompanije Knight Frank izračunali su da je cena pala tačno dva puta, dok se potražnja nije bitno promenila. Tokom protekle tri godine, legendarne Hermes torbe redovno su ažurirale evidenciju cena na aukcijama, u kojima su influenseri igrali važnu ulogu, skrećući pažnju na željene modele. Posebno su se interesovali za modele Hermès „So Black“, „Birkin“ i „Hermès Lizard Ombre“.

Međutim, ovo se tržište teško može nazvati stabilnim: sada su kolekcionari sigurni da će kupci na aukciji kupovati samo one proizvode koji su u odličnom stanju.

Pod karantinskim uslovima nije bilo moguće lično pregledati torbe – zbog ove okolnosti analitičari pripisuju tako nagli pad cena.

Torba Hermès Himalaya Birkin iz limitirane kolekcije išla je „pod čekić“ obično po ceni većoj od 200 hiljada dolara, međutim od 1. juna je dostupna na Sotheby’s u rasponu od 85 do 100 hiljada – ali kupca nikada nije pronašla.

„Kupci očigledno nisu spremni da se rastaju sa 100 hiljada dolara, a da ne pogledaju torbu“, rekao je direktor istraživačke kompanije Art Market Research, Sebastian Duti.

harpersbazaar.ru

Najnovije