Harper's Bazaar Srbija

Nova kolekcija Matthew Williamsa za brend Givenchy

Patike uz večernje haljine i „oštri“ krojevi – u kolekciji Pre-Fall 2021.

Kada novi dizajner dođe na čelo brenda, on ima samo dva izbora. Ili svoju liniju pažljivo kreira inspirisan stilom svog prethodnika, kako ne bi izgubio bivšu klijentelu, ili radikalno raskida sa prošlošću i uspostavlja svoja pravila. Od trenutka kada su objavljene vesti da će Claire Waight Keller u Givenchyju zameniti Matthew Williams, bilo je jasno da će to biti druga opcija.

Poznat po svom radu sa subkulturnim kodovima i prijateljstvu sa Kanye Westom, dizajner nije ni blizu dirljivim retro aluzijama svog prethodnika. Ako se Claire Waight Keller trudila da delikatno radi sa arhivima, pažljivo ih prevede na savremeni jezik i ni na trenutak nije zaboravila da je radila u staroj kući mode, očigledno čitav ovaj teret odgovornosti ne vrši veliki pritisak na Williamsa. U tom smislu, prilično je bliži Riccardu Tisciu, koji je radio u Givenchyju – i malo mu je bilo stalo do toga kako njegove kolekcije izgledaju u kontekstu nasleđa kuće.

U svojoj prvoj kolekciji Matthew Williams je citirao 90-te – „edgy“ minimalistički krojevi, uske haljine, masivne „ružne“ cipele i puno nakita – prilično je lako zamisliti Kendall Jenner (koja je inače već uspela da na svom Instagramu reklamira Williamsovu debitantsku kolekciju) nego nekog poput večne muze kuće Audrey Hepburn. Možda je ovo tačno – uostalom, nemoguće je živeti od jedne legende celu večnost. Istina, ne može se reći da je Matthew Williams potpuno zaboravio na zaostavštinu: bar je vratio u upotrebu nekada kultni monogram u obliku četiri G, koji je ranije krasio sve aksesoare kuće, ali se potom ispostavilo da je potpuno zaboravljen. Može se pratiti i određeni omaž Hubertu de Givenchyju – u naglašenim ramenima jakni i kaputa (osnivač kuće je posebnu pažnju posvetio ovom konkretnom detalju).

Ali najzanimljivije otkriće, kao i obično, nije najočiglednije. Sastoji se u tome kako je pametno dizajner odlučio da spoji nespojivo. Večernjim haljinama dodao je … mešavinu „tatinih“ patika i kroks papuča. A možda bi poznati stilisti trebalo da ozbiljno razmotre ovu opciju za crvene tepihe – bar za sada. Na kraju, „nude“ haljine, „sirena krojevi“ i cipele „Pepeljuga“ odavno više ne odražavaju procese koji se odvijaju u svetu mode.

foto:harpersbazaar.ru

Najnovije