Harper's Bazaar Srbija

Priča o legendarnom Moon of Baroda, žutom dijamantu Marilyn Monroe

Nekada je pripadao maharadži Barode, prema legendi nosila ga je i kraljica Marija Antoaneta.

„Neverovatan je”, rekla je Marilyn Monroe, zadivljena i gotovo bez daha, kada ga je prvi put videla 1953. godine – u tom trenutku, ispred sebe je imala najveći i najdragoceniji dijamant koji je ikada videla.

Kako bi promovisala film „Gentlemen Prefer Blondes“ Howard Hawksa u kojem peva čuveni hit “Diamonds Are a Girl’s Best Friend” glumica je u stvari trebalo da nosi „Moon of Baroda“: divan, krupno oblikovani, žuti dijamant težak 24, 04 karata, kamen koji je postao poznat poput filma i povezan sa divom.

U stvarnosti, međutim, priča o dijamantu Moon of Baroda vuče korene mnogo dalje. Tačnije, prema Američkom gemološkom institutu – poznatom istraživačkom centru za mineralogiju u SAD – pronađen je između petnaestog i sedamnaestog veka u Južnoj Indiji: u legendarnim rudnicima Golconde, istim gde je bio i dijamant Koh-I-Noor, koji je sa svojih 105,602 karata jedan od najdragocenijih dragulja engleske krune i dijamant Hope, takođe nazvan Blue of France i poznat po svojoj istoriji povezanoj sa zlom srećom i bolestima.

Vekovima je bio deo kolekcije porodice Gaekwad iz Barode, među najbogatijim i najmoćnijim u Indiji, a prema legendi, dijamant Moon of Baroda potom je doniran carici Mariji Tereziji od Habsburga, koja ga je poklonila svojoj ćerki, kraljici Mariji Antoaneti.

Ono što je sigurno je da ga je 1940-ih kupio Samuel H. Deutsch iz Ohaja, zatim 1953. Meyer Rosenbaum, predsednik kompanije Meyer Jewelry Company iz Detroita, i 1990. godine prodat je na Christie’s aukciji.

Skoro dvadeset godina kasnije, 2008. godine, vratio se u javnost povodom izložbe dijamanata organizovane u Antverpenu. Zatim se o dijamantu ništa nije znalo sve do 2018. godine, kada ga je u Hong Kongu, povodom aukcije Magnificent Jewels, Christie’s ponovo prodao za 1,3 miliona dolara. Osim što tom prilikom, zajedno sa dijamantom Moon of Baroda, još jedan „dragulj“ takođe završava u rukama srećnog vlasnika: fotografija iz 1953. godine, koju je potpisala Marilyn Monroe, na kojoj američka diva nosi dragoceni žuti kamen.

harpersbazaar.com/it

Najnovije