Harper's Bazaar Srbija

The Bad and the Beautiful: objavljen dokumentarni film o Helmutu Newtonu

Film o jednom od glavnih modnih fotografa dvadesetog veka.

Helmut Newton poznat je po svojim provokativnim crno-belim fotografijama, a čak i oni najhrabriji nisu smeli da prikažu na fotografijama ovakve erotske prizore. Danas je teško zamisliti da bi neko mogao tako iskreno i seksi snimiti žensko telo: nakon seks skandala koji su izbili u Holivudu, dugo nećemo videti na stranicama časopisa ovakve fotografije.

U ovom kontekstu, posebno je zanimljivo gledati dokumentarni film o legendarnom modnom fotografu “Helmut Newton: The Bad and the Beautiful”, koji je premijerno prikazan ove nedelje.

Film nudi novi pogled na umetnički provokativni rad. Claudia Schiffer, Charlotte Rampling, Grace Jones i druge zvezde sveta mode i šoubiznisa razgovaraju o radu sa njim.

Helmut Newton takođe deli svoje izvore nadahnuća i iskreno govori o teškom kreativnom procesu: „Svi pamte lošu fotografiju. Niko se ne seća bola kroz koji su prošli da bi slikali dobro.” Prema rečima režisera filma, Gero von Boehma, Newtonova zaostavština etički je složena i dvosmislena, ali je važno da ona bude otvorena za javnost. „Postali smo previše politički korektni“, kaže režiser. “U potpunosti ne razumem sve tačke gledišta, ali sve ih treba predstaviti.”

foto:bazaar.ru

Najnovije