Harper's Bazaar Srbija

Vetements optužuje Balenciagu za plagijarizam

Skandal oko dva dizajnerska brenda.

Demna Gvasalia je kreativni direktor kompanije Balenciaga od 2015. godine. Tokom 2014. godine dizajner je osnovao brend Vetements – postao je poznat po svojim svetlim i smelim kolekcijama i saradnji sa drugim brendovima.

Međutim, pre godinu dana Gvasalia je najavio da će se u potpunosti usredsrediti na rad u Balenciagi i napustio sopstveni brend. Juče se na Instagram nalogu Vetements pojavila objava u kojoj brend optužuje Demnu Gvasaliu za plagijarizam. Brend je podelio slike majice iz kolekcije Vetements 2019, uz one dugih rukava iz nove kolekcije Balenciaga. Apsolutno su identične, osim natpisa na nalepnici: „Hello, my name is capitalism“ je napisano na majici, a „Hello, my name is Demna“ na bluzi dugih rukava.

Kada je majica Vetements krenula u prodaju, Demna je i dalje radio za brend – tako da dizajner teško može biti optužen za plagijarizam. Sada je izvršni direktor Vetements-a Guram Gvasalia, Demnin brat. Stoga se ne zna da li je ovo zapravo prava „tuča“ između brendova ili samo viralna šala na Internetu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by VETEMENTS (@vetements_official) onSep 7, 2020 at 4:38am PDT

Najnovije