Amal Clooney u znak protesta napušta svoj položaj pod britanskom vladom

Supruga Georgea Clooneyja podnosi ostavku.

Poznata međunarodna pravnica i aktivistkinja za ljudska prava, Amal Clooney, podnela je ostavku na mesto specijalnog predstavnika Velike Britanije za slobodu štampe.

Supruga Georgea Clooneyja donela je ovu odluku u znak protesta protiv britanske spoljne politike. Ranije je britanska vlada najavila nameru da donese kontroverzni zakon koji predviđa mogućnost zaobilaženja sporazuma o izlasku iz EU. „Nažalost, ne mogu pozvati druge države da poštuju međunarodno pravo kada sama Velika Britanija to ne namerava da učini“, rekla je Clooney u izjavi.

Namera britanske vlade da zaobiđe sporazume o Bregzitu već je izazvala oštru reakciju međunarodne zajednice i samih podanika kraljevine. Amal Clooney takođe je podelila da je pregovarala sa šefom britanskog Ministarstva spoljnih poslova, Dominicom Raabom, ali nije dobila nikakvu potvrdu da bi se zvanični stav vlade mogao promeniti u budućnosti, pa nije našla drugi izlaz osim da Raabu pošalje ostavku.

Clooney je svetski poznati pravnik i aktivista za ljudska prava. Pravnu karijeru započela je na Međunarodnom sudu UN i stekla je reputaciju ideološkog borca za ljudska prava i poštovanje međunarodnog prava, tako da njena odluka deluje logično.

 harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još